Lehman Brothers har kollapset, Merrill Lynch er kjøpt opp. Bear Stearns forsvant i påsken.

Dermed har tre av de fem store investeringsbankene på Wall Street forsvunnet.

- Det er en hundreårsbølge som slår inn, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til DN.no, og viser til de store finanshusene som har kollapset.

- Det viser at systemet vi hadde ikke var stabilt, konstaterer sjeføkonomen.

Les også:
Slik rammer kollapsen Norge
- Aldri sett noe lignende

Gigantene blør
Gigantene på Wall Street blør etter at markedsforholdene nå er helt snudd på hodet.

- Vi hadde mange år med høy kredittvekst og kraftig økning i boligprisene. Nå skjer det motsatte og påfører bankene ufattelig store tap, sier Andreassen.

Selv om tre har forsvunnet, er det fortsatt mange store finanshus igjen på Wall Street. Men flere av de gjenværende står også overfor store utfordringer.

Diskutér saken her!

- Merrill Lynch ble overtatt av Bank of America, den kunne ikke fortsette som bank på egenhånd. Washington Mutual, som er USAs største sparebank, er på kanten av stupet og trenger åpenbart mer kapital. Verdens største forsikringsselskap, AIG, er i ferd med å sy sammen stor kapitaltilførsel på bekostning av de gamle eierne, sier Andreassen.

Les også:
Wall Street-banker kollapser

Få også med deg mandagens aksjetips.

Kritisk til Fed
Han mener situasjonen er en god illustrasjon på at kostnadene ved kredittsykelen gikk av skaftet på vei opp. Andreassen lurer på hvorfor den amerikanske sentralbanken Federal Reserve lot det skje.

- Dette har jeg ment hele veien, og mange sa det underveis, at sentralbanken sto og så på at kredittveksten var veldig høy og at boligprisene steg kraftig og at risikoen for at dette ville destabilisere systemet, sier Andreassen.

- Den største kritikeren har kanskje vært sentralbankenes sentralbank, Bank of international settlements (BIS). Den har vært veldig klar i analysene på at risikoen var stor for at dette ville gå galt. Nå har det gått galt, konstaterer Andreassen.

- Det er ikke over ennå
Andreassen tror imidlertid ikke at dette er det definitive vendepunktet i kredittkrisen.

- Nei, det tror jeg ikke. Washington Mutual har problemer, AIG har problemer, og jeg tror vi kommer til å se flere tap i banker i USA og i andre land fremover, noe som gjør at dette ikke er over ennå.

- Uansett har skadeeffektene satt seg og kredittsystemets evne til å øke kreditten er redusert. Det vil gå flere kvartaler før bankene er i stand til å være aggressive og øke utlånene igjen, sier sjeføkonomen.

Diskutér saken her! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.