Stortingsrepresentant og leder av Oslo Høyre, Michael Tetzschner, går inn for å kutte i sykelønnsordningen for å få ned fraværet. Forslaget er kontroversielt og vil trolig skape heftig debatt også internt i Høyre, skriver Dagens Næringsliv.

Han vil skjerme arbeidsgiverne, men anbefaler å kutte arbeidstagernes sykelønn med 20 prosent.

- Det grunnleggende problemet er at vi bruker 37 milliarder kroner til et tiltak som er unndratt politiske prioriteringer fordi det er summen av folks valg i hverdagen, sier Tetzschner.

- Belønning for å gå på arbeid
Han karakteriserer sykelønnsordningen som en «gjøkunge» som stenger for andre velferdstiltak og nå vil han tvinge sykefraværet ned gjennom å gjøre det mer lønnsomt for folk å jobbe.

- Den sykelønnen som utbetales bør ligge under den ordinære lønnen man mottar. Vi trenger en belønning av den enkelte for å gå på arbeid, sier Tetzschner til DN.

Han sier Sandmann-utvalget var inne på riktige tanker da det foreslo at sykelønnen skulle reduseres fra 100 til 80 prosent de første 16 fraværsdagene, og deretter heves igjen til 100 prosent. Utvalget foreslo imidlertid samtidig at arbeidsgivere skulle betale 20 prosent av sykepengene fra og med 17. fraværsdag. Denne delen av utvalgets forslag vil ikke Tetzschner støtte. Han viser til at arbeidsgivere allerede betaler sykelønn de første 16 fraværsdagene, i tillegg til at de taper verdien av uteblitt produksjon.

Les også: - Mer lønnsomt å sitte hjemme enn å gå på jobb

<b>Høyre til himmels på ny måling</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.