Den rødgrønne regjeringen bruker i år flere oljemilliarder enn noen gang tidligere. I 2010 er det planlagt å bruke nærmere 45 milliarder kroner mer enn handlingsregelen tilsier.

Politikerne har strukket seg langt for å dempe den økende arbeidsledigheten. Men det er samtidig slik at en stor andel av den økte pengebruken skyldes helt andre faktorer enn bekjempelse av den økonomiske nedturen.

For aldri før har sykefraværet i Norge vært høyere enn tredje kvartal i år. Og det er ventet at statens utgifter til Folketrygden vil øke med 30 milliarder kroner i år. En stor del av økningen skyldes det økte sykefraværet.

Både statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen har signalisert at 2010 blir det siste året med økt oljepengebruk i denne omgang. Etter hvert skal pengebruken ned mot handlingsregelens fireprosentbane igjen. Kanskje allerede innen den inneværende stortingsperioden er over.

 

Dagens spørsmål til økonomene blir derfor hva som blir regjeringens største utfordring i 2010?

- Den største utfordringen blir å få til meget moderate lønnsoppgjør og sykefraværet, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra.

- 100 prosent sykemelding gjør det mer lønnsomt å sitte hjemme enn å gå på jobb, når en hensyntar reisekostnader med mer, mener Terra-økonomen.

Sykelønn, subsidier og stønader
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea peker også på sykelønn.

- For 2010 er budsjettet lagt. Men det blir viktig å holde rammene i revidert budsjett til våren, og forberede et strammere budsjett for 2011. Hovedtilstramningen i 2011 bør komme i overføringene, herunder i sykelønn, subsidier og andre stønader, sier Juel.

Rett mann
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener utfordringen blir å finne veien tilbake til den smale sti, og viser til handlingsregelen.

- Heldigvis er utfordringen langt mindre enn i så godt som alle andre land; andre har langt større avvik mellom sine langsiktige budsjettregler og dagens pengebruk. Men raskt økende velferdsbudsjetter, både fordi flere blir "syke" og ”uføre” og at det uomtvistelig blir flere alderspensjonister, gjør at jobben blir tøff nok i Norge også, sier Andreassen.

Han tror likevel at finansminister SIgbjørn Johnsen vil klare jobben.

- Sigbjørn Johnsen er takk og pris rett mann på rett plass. Det er liten fare for at finanspolitikken strammes til for raskt. Blir det bruk for mer stimulanser, kan Norges Bank la være å heve - eventuelt kutte renten, mener First-økonomen.

Må ned
Igår sa kommunalminister og partileder i Senterpartiet at utgiftene til sykefravær må ned av hensyn til andre oppgaver i samfunnet.

- Hvis vi over år fremover ser at sykefraværet fortsetter å øke, bør vi vurdere om vi skal øke innbetalingen av arbeidsgiveragift eller trygdeavgift, sa Navarsete til NRK.

Hun mener imidlertid at en slik økning ikke skal skje nå.

- Det får være et slags ris bak speilet fra statens side, i forhold til at vi nå må få på plass forpliktende tiltak som virker, mener Navarsete.

Les også:

- Vi har et sykeliggjørende system

1 av 3 kjenner en trygdesnyter

Flaut, flaut og flaut (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.