- Det er en snikende følelse som begynner å bre seg at man er på vei inn i en W, sier rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til DN.no.

Markedene verden over faller kraftig tirsdag. Investorene flykter til det som tradisjonelt blir sett på som trygge havner i dollar, sveitserfranc og yen, samt statspapirer i USA og Tyskland.

Kina-sjokk og gigantlån
Bakgrunnen for fallet er todelt. En regnefeil hos amerikanske Conference Board førte til at deres Kina-tall så langt bedre ut enn de virkelig var, mens Europa skjelver før gigantlånet på 422 milliarder euro til europeiske banker løper ut på torsdag.

- Både det som skjer med refinansieringen i Europa og det som skjer i Kina er veldig i fokus. Det har sitt utspring i dårlige tall fra USA, og hvordan de dårlige boligtallene vil slå inn på forbruket. Så i det korte bildet er det refinanseringen, sammen med nøkkeltall først og fremst fra USA, som preger markedet, forklarer strategen.

 

ECB er parat
Den europeiske sentralbanken har sagt at den kun skal fornye lånet med kortere lån, noe som har fått spanske banker til å se rødt.

Les også: - Absurd oppførsel fra ESB

- Det virker som om at man er parat til å gi lånene som er nødvendig. Det vil alltid være spenning i forkant, men jeg tror samtidig at man ser viktigheten av dette og at man ønsker at det skal gå så smertefritt som mulig, sier Knudsen.

Likevel skaper usikkerheten ny uro i markedene.

- Det er helt klart et bilde som er preget av uro i markedene på den ene siden, og dårlige makrotall fra USA på den andre siden. Det mørklegger utsiktene, og markedet reagerer på nytt med å kjøpe dollar, sveitserfranc og japanske yen, og å selge euro, sier han.

- Med det følger det lavere renter både inne og ute, og da ute på kurven. Samtidig er den norske pengemarkedsrenten fortsatt stigende, og risikopåslaget mellom styringsrenten og tremåneders nibor er nå oppe i 77 basispunkter. Det er veldig høyt, legger han til.

Fortsatt rufsete
Han mener at det økte risikopåslaget skyldes dårligere likviditet i markedet, og at det kan også ha en sammenheng med at halvårsskiftet er rett rundt hjørnet. Det gir lav likviditet.

- Markedssituasjonen er ikke helt optimal, sier han.

- Hvordan blir sommeren for investorene?

- De sommermånedene vi har igjen vil fortsette å være rufsete. Vi er skodd for det, sier han.

- Hvordan skal man oppføre seg som investor nå?

- Det avhenger av hvilken type investor du er, men for eksempel på valuta vil bevegelsene være både store og brå, og det må man ta høyde for. Store bevegelser kan både være dårlig og bra, og man må være ekstra årvåken, sier han.

Les også:

<b>Regnefeil sprer frykt</b>

<b>Børsen stuper</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.