Boomen i utstedelsen av norske selskapsobligasjoner har med den siste ukens bevegelser kommet seg ut av sommerdvalen.

Senest torsdag kunne hovedaksjonær og styreleder Kjell Inge Røkke i Aker ASA melde å ha hentet inn én milliard kroner, mindre enn et døgn etter at intensjonen og ønsket om å plassere et tiårig usikret lån på minst 500 millioner kroner ble meldt.

- Sommeren er over
Kredittanalysesjef Pål Ringholm i Swedbank First Securities har tidligere oppfordret selskaper til å sikre seg kapital i et hett obligasjonsmarked. Nå gjentar han oppfordringen.

Les også: - Hent penger når det gjelder

- Kapitalen må hentes når markedet er der. Det er av og på, og nå er det på. Sommeren er over, og risikopåslagene har blitt redusert. Det er et godt klima for å hente kapital, noe vi ser denne uken, sier Ringholm til TDN Finans.

Han sier at det er god etterspørsel av gode high yield-obligasjoner (se faktaboks), det vil si obligasjonslån til selskaper der risikoen anses høyere enn for såkalte solide, industrielle selskaper (investment grade).

- Du får fort en rente på syv prosent på moderat risiko, noe som er godt betalt i forhold til andre aktivaklasser, sier Ringholm..

Resesjonsnivåer
Selv om risikopåslagene er høye er obligasjoner fortsatt attraktiv finansieringskilde for bedrifter, mener kredittanalytikeren.

- Risikopåslagene bedriftene må betale er resesjonsnivåer. Totalkostnadene er derimot moderate siden statsrentene ikke har vært lavere på et halvt årtusen, sier Ringholm.

Ringholm anbefaler investorene å være overvektet i obligasjoner fra selskaper med investment grade, og markedsvekt i obligasjoner med høyere risiko.

- Stor interesse
Aker ASA hentet tidligere torsdag inn en milliard kroner i et tiårig usikret obligasjonslån til rente nibor + 500 punkter, og selskapet er godt fornøyd med rentenivået.

Les også: Hentet milliard på 1-2-3

- Dette er et usikret lån på ti år. Rentenivået er en bekreftelse på Akers solide balanse. Det var stor interesse fra mange typer investorer, noe vi er godt fornøyd med, sier Akers finansdirektør Trond Brandsrud til TDN Finans.

Han ønsker ikke å si noe om hvor mye lånet ble overtegnet, men sier at det var flere typer investorer som tegnet seg.

- Det er nordiske institusjonelle investorer, utenlandske investorer og en mer type retailinvestorer, sier Brandsrud.

Flere kommer
Samtidig er kjemikalietankerederiet Stolt-Nielsen i markedet for et like stort lån på en milliard kroner.

Teknologi- og våpenprodusenten Kongsberg Gruppen vurderer også å hente inn et obligasjonslån for «generelle selskapsformål», uten at de vil informere om hvor mye de har til hensikt å låne, ifølge en melding torsdag.

Les også:
Norge elsker superrisiko


<b>- Bankmodellen vil være den sterkeste</b>

<b>- Vi blir fattige gamle</b>

<b>Her kan du bli rikere gjennom børsuroen</b>

Tror obligasjonsrushet fortsetter


<b>Brennhett obligasjonsmarked</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.