DnB Nors oljeanalytiker Torbjørn Kjus spår turbulente tider for oljeprisen i månedene fremover.

- Vi tror ikke markedet vil ligge stabilt på 100 dollar/fat de neste to måneder. Enten eskalerer konflikten rundt Egypt og sprer seg i regionen og oljeprisene stiger til over 115 dollar/fat eller så roer situasjonen seg i Egypt og risikopremien faller kraftig tilbake på svakere oljefundamentaler. Ved et slikt utfall vil vi se et nedsalg i rekordstore spekulative posisjoner som kan ta markedet ned til 85 dollar per fat, skriver Torbjørn Kjus i en ny analyse.

Må lempe ut olje
Han viser til at de fundamentale forholdene i oljemarkedet er myke. De siste fire ukene har amerikanske råolje- og produklagre steget nesten 29 milioner fat fordi etterspørselen svekker seg. I Europa faller etterspørselen fra raffinerier på grunn av svake marginer og snarlig vedlikeholdssesong.

Spekulanter som nå blir nødt til å kvitte seg med store mengder Nordsjø-olje, bedrer heller ikke situasjonen.

Les mer om det her Milliardspill i oljemarkedet

Ledende indikator
Samtidig er det også en oppsiderisiko etter at urolighetene i Egypt har eskalert. Hvis opptøyene sprer seg i regionen eller for eksempel-Suez-kanalen blir rammet, så kan oljeprisene stige.

- Så lenge situasjonen i og rundt Egypt er uavklart, kan Brent-markedet fortsette opp, selv om vi ser svakere fundamentale forhold akkurat nå, skriver Kjus.

Kjus skriver i analysen at det er én indikator som kan varsle et forestående kraftig fall i oljeprisene - frontspreadene i futuremarkedet. I dette markedet kan man handle olje med levering frem i tid.

De såkalte frontspreadene er prisforskjellen mellom oljekontraktene i første mot andre posisjon - altså for tiden marskontrakten mot aprilkontrakten.

- Endringene i disse tids-spreadene har vært ledende indikatorer for nominell oljepris ved flere anledninger og gav oss for eksempel varsel om hva som var i emning i mai i fjor, da Brent-markedet falt med over 20 dollar/fat på svært kort tid, skriver Kjus i analysen.

Måneden før så man frontspreaden svekke seg fra minus 40 cent per fat til minus 1,2 dollar per fat.

Forskjellene øker
Nå skjer det samme igjen.

- De såkalte frontspreadene i Brent-markedet (første mot andre posisjon) lå omtrent flatt frem til 25 januar, men startet da å svekke seg og har de siste dagene gått fra en contango (fronten priser lavere enn termin) på 15 cent per fat til nå å prise inn over 30 cent per fat, skriver Kjus.

I andre kontrakter er spreaden enda større.

- For eksempel har første mot fjerde månedskontrakter beveget seg fra en backwardation (fronten priser høyere enn termin) på 70 cent per fat den 13. februar til nå å prise i en contango (fronten priser lavere enn termin) på 90 cent per fat, skriver Kjus.

Les også: - Ser ikke på USA-olje lenger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.