Økonomene skrudd forventningene kraftig opp til de mange viktige nøkkeltallene som slippes denne uken. Etter en svært så rolig juli i verdens finansmarkeder, kan august virkelig gi nye og kraftige utslag.

Rolig start
- Uken starter noe rolig, men i løpet av uken dukker det opp spennende tall fra både USA og Europa, skriver økonomene i Nordea Markets i sin morgenrapport mandag.

- Uken inneholder en rekke nøkkeltall som kan flytte markedet, oppsummerer økonmomene i meglerhuset SEB i sin morgenrapport.

Kalenderen er tynn både her hjemme og internasjonalt frem mot onsdag. Men så kommer tallene på rekke og rad.

- Torsdag blir et veritabelt fyrverkeri med en rekke PMI/ISM-tall og pengepolitiske beskjeder fra både Bank of England og den europeiske sentralbanken ECB, oppsummerer SEB.

Les også på DN.no: <b>- Gjeldskrisen blusser opp igjen</b>

Ledighet, boligpriser og PMI
Her hjemme er det kanskje knyttet mest spenning til torsdagens PMI-tall og utviklingen i arbeidsledigheten.

- Forrige PMI overrasket markedet, da indeksen fikk et kraftig fall ned til 46,7, men fallet kan skyldes problemer med lav svarprosent. Vi kan derfor ikke se bort i fra at vi får en økning i jui, skriver Nordea Markets i morgenrapporten.

Nordea venter at den registrerte ledigheten, samt de på tiltak, øker til 86.300 personer.

- Dermed nærmer den seg aku-ledigheten som er ventet uendret på 3,5 prosent. De forrige tallene for arbeidsledigheten var litt bedre enn Norges Banks anslag og får vi rett vil de fortsette å ligge litt over Norges Bank.

Internasjonalt rettes oppmerksomheten først og fremst mot rentebeskjeder fra tre av verdens største sentralbanker.

- Vi har en potensielt avgjørende uke foran oss som er fullspekket med sentralbankbeskjeder og tung makrostatistikk, skriver analytiker Johan Javeus i rapporten fra SEB.

Les også på DN.no: Dette skal erstatte bankkort

Frykter større svingninger
Etter en urolig start på sommeren, med frykt for bankkrise i Kina og et rentemøte i USA som utløste et globalt aksjeras, har børsene verden over hentet seg sakte, men sikkert inn igjen den siste måneden. Den amerikanske vix-indeksen, som måler forventede svingninger i aksjemarkedet og som derfor gjerne blir sett på som en fryktindikator, har falt 33 prosent siden rentebeskjeden fra Bernanke i slutten av juni.

Nå må imidlertid markedsaktørene forberede seg på nye uker med økte markedsbevegelser, mener økonomene i storbanken Société Générale.

- Se opp for en falsk trygghetsfølelse, skrev bankens rente- og valutateam i en oppdatering i forrige uke.

- Juli har vært rolig, men månedsskiftet vil føre til at volatiliteten igjen vil ta seg opp, advarte ekspertene i den franske banken.



Norge:

  • Onsdag: Ledighetstall fra Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) og Konjunkturbarometeret fra SSB
  • Torsdag: Aktivitetsindeksen Norsk PMI for industrien og boligprisutvikling i juli fra eiendomsmeglerforbundene
  • Fredag: Registrert ledighet fra Nav

Internasjonalt:

  • Onsdag: Rentemøte i den amerikanske sentralbanken og første tall for veksten i amerikansk bnp i årets andre kvartal
  • Torsdag: Aktivitetsindeksene PMI/ISM fra en rekke land over hele verden, rentemøte i Bank of England og Den europeiske sentralbanken ECB
  • Fredag: Amerikanske myndigheters månedlige arbeidsmarkedsrapport, med tall for blant annet ledighetsraten og sysselsetting utenom jordbruket

LES OGSÅ:

<b>- Gjeldskrisen blusser opp igjen</b>

<b>- Se opp for en falsk følelse av trygghet</b>

<b>- Aksjemarkedet har ikke noe å frykte</b>

<b>Spår comeback for kronen: - Ingen krise i norsk økonomi</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.