Juli har så langt vært en svært stille måned i verdens finansmarkeder. Etter en urolig start på sommeren, med frykt for bankkrise i Kina og et rentemøte i USA som utløste et globalt aksjeras, har børsene verden over hentet seg sakte, men sikkert inn igjen den siste måneden.

I USA har to av de tre viktigste aksjeindeksene nådd nye rekordnoteringer, mens børsen her hjemme nærmer seg 500-poengsgrensen for første gang på mer enn fem år.

Nå må imidlertid markedsaktørene forberede seg på nye uker med økte markedsbevegelser, mener økonomene i storbanken Société Générale.

- Se opp for en falsk trygghetsfølelse, skriver bankens rente- og valutateam i en oppdatering fra torsdag denne uken.

Venter mer svingninger
USAs sentralbanksjef Ben Bernanke utløste et globalt børsras da han etter rentemøtet i juni presenterte en plan for hvordan Federal Reserve ser for seg at de massive støttekjøpene av verdipapirer skal trappes ned. Etter de kraftige markedsreaksjonene, som blant annet innebar at tiårsrenten på amerikanske statsobligasjoner steg kraftig, har imidlertid sentralbanksjefen moderert seg. I markedene blir Bernankes holdning oppfattet som mer «dueaktig» - et uttrykk for at han snakker i retning av lave renter.

Bernankes uttalelser har sammen med tynn sommerhandel og få viktige nøkkeltall ført til at den amerikanske volatilitetsindeksen VIX, som måler forventede markedssvingninger i aksjemarkedet, har falt med nær 40 prosent siden slutten av juni.

- Juli har vært rolig, men månedsskiftet vil føre til at volatiliteten igjen vil ta seg opp, skriver økonomene i Société Générale.

Bakteppet er en kalender som er fullspekket med viktige nøkkeltall og makroøkonomiske begivenheter:

  • Onsdag er det rentemøte i den amerikanske sentralbanken
  • Samme dag slipper amerikanske myndigheter de første tallene for veksten i amerikansk bnp i andre kvartal
  • Torsdag kommer innkjøpssjefindeksen ISM, som måler aktiviteten i amerikansk industri
  • Fredag kommer myndighetenes månedlige arbeidsmarkedsrapport, med ledighetsraten og sysselsetting utenom jordbruket

Venter på Bernanke
Neste ukes viktigste begivenhet er kanskje den vi får vite aller minst om. Det kommer verken noen pressekonferanse eller nye anslag fra rentekomiteens medlemmer etter Fed-rentemøtet onsdag. Pressemeldingen etter møtet vil imidlertid bli finlest i jakten på nye signaler om en nedtrapping av støttekjøpene.

- Risikosentimentet fortsetter å bli styrt av sentralbankforventninger i stedet for den resultatsesongen vi er inne i, konstaterer SEBs sjeføkonom Carl Hammer i morgenrapporten fra meglerhuset fredag.

Han viser til at den amerikanske næringslivsavisen Wall Street Journal torsdag kveld publiserte en artikkel om at Fed kan komme til å endre sine formuleringer for hvordan den ser for seg den videre utviklingen i støttekjøpene og renten.

- En artikkel som trolig bidro til stigende børs og svakere dollar, skriver Hammer.

Tror nedtrappingen starter til høsten
Sjeføkonomen peker også på at Bernanke siden forrige rentemøte har endret litt på retorikken. Blant annet har han åpnet for at renten ikke trenger å bli hevet før ledigheten har falt til seks prosent, mot tidligere 6,5 prosent. Han har også pekt på at Fed kanskje burde ha et nedre mål for inflasjonen - og ikke bare et mål om at renten blir økt dersom inflasjonen stiger over 2,5 prosent.

Samtidig har Bernanke gjort det klart at det er den økonomiske utviklingen som blir avgjørende for når nedtrappingen av de ekstraordinære støtteiltakene blir gjennomført.

- Fed-politikken kommer til å være avhengig av nøkkeltallene. Men vårt hovedscenario er tross alt - ikke minst med tanke på å beholde troverdigheten - at kortene som er bordlagt er bordlagt og at Fed innleder en viss moderering av QE3 i september, skriver Hammer.

Kan gi kraftig respons
Sjefanalytiker Jon von Gerich i Nordea Markets tror markedene etter hvert har begynt å venne seg til tanken om at nedtrappingen av stimulansene snart begynner.

- Bernanke hadde en heller dueaktig holdning i en tale i Boston i begynnelsen av juli og i høringene i Kongressen en uke senere, og markedene har faktisk begynt å oppfatte budskapet, skriver von Gerich i en oppdatering fra meglerhuset fredag.

Han tror likevel at nye nøkkeltall kan gi store utslag også i tiden som kommer.

- Markedene har den siste tiden ikke vært like sensitivt til konseptet med mindre stimulanser. Amerikanske aksjer har nådd nye rekordhøyder, mens den amerikanske tiårige statsobligasjonsreenten faktisk har brutt den oppgadgående trenden den har vært på siden begynnelsen av mai. Dette betyr likevel ikke at temaet har forsvunnet helt, så langt derifra. Amerikanske nøkkeltall vil få ytterligere oppmerksomhet og markedsresponsen til nye tall kan potensielt bli kraftig, skriver strategen.

LES OGSÅ:

<b>Her er Bernankes plan</b>

Dette er hovedbudskapet i talen alle ventet på

<b>- Aksjemarkedet har ikke noe å frykte</b>

<b>Spår comeback for kronen: - Ingen krise i norsk økonomi</b>

<b>Han kan snakke renten ned</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.