OECD anbefaler Norge å fjerne at dokumentavgiften ved eiendomstransaksjoner. Grunnen er at organisasjonen mener avgiften bidrar til en skjevfordeling av markedet, og at den også er med på å reduserer mobiliteten i både bolig- og arbeidsmarkedet.

Anbefalingen kommer i OECDs landrapport for Norge som ble presentert for finansminister Sigbjørn Johnsen onsdag.

Fjerningen av dokumentavgiften er bare et av mange forslag til endringer av skattesystemet som organisasjonen presenterer i rapporten. Og OECD understreker at tidspunktet for fjerningen av avgiften bør vurderes nøye siden det er risiko for at bortfallet vil påvirke utviklingen i boligprisene.

Bør se på skattesystemet
For å veie opp for bortfallet av dokumentavgiften foreslår organisasjonen blant annet å øke arveavgiften.

OECD mener også at Norge bør utligne beskatningen av ulike aktivaklasser.

«For boliger bør dette inkludere en reduksjon av den implisitte skattesubsidieringen av boliger, og å fjerne den spesielle behandlingen som eiendom har i formuesskatten», skriver organisasjonen i rapporten.

OECD mener at fordelen ved å eie egen bolig ideelt sett bør skattlegges på samme måte som annen kapitalinntekt. Utfasing av rentefradraget på boliglån er et alternativ, men mindre ønskelig.

Organisasjonen mener også at finansminister Sigbjørn Johnsen bør man undersøke effekten formueskatten har på effektive skatterater, skatteunndragelse og investeringsinsentiver. Dersom dette viser at ugunstig effekt på den økonomiske veksten bør formueskatten reduseres eller fases helt ut.

Venter opptur i norsk økonomi
OECD gjør ingen endringer av de økonomiske anslag for norsk økonomi i forbindelse med rapporten. Organisasjonen viser til sine egne prognoser fra Economic Outlook (november 2011). Der anslås norsk fastlands-BNP å vokse med 2,7 prosent i år og 3,6 prosent i 2013.

Arbeidsledigheten ventes å ligge på 3,2 prosent både i 2012 og 2013, mens inflasjonen anslås til henholdsvis 1,9 og 1,8 prosent.

I rapporten gjennomgås tilstanden i norsk økonomi og OECD kommer med en rekke økonomiske anbefalinger til norske myndigheter.

Rom for ytterligere lettelser
OECD anbefaler norske myndigheter å opprettholde pengepolitikken som «førstelinjeforsvaret» dersom gjeldskrisen i Europa forverrer seg.

«Det er rom for ytterligere lettelser dersom det trengs», heter det i rapporten.

På den annen side anbefales det innstramming dersom aktivitetsnivået tar seg opp og skaper inflasjonspress i økonomien.

«Høy husholdningsgjeld til flytende renter og høye boligpriser er sårbarheter som makrotilsyn og forbrukerbeskyttelse bør møte. Det sterke finansielle overvåkningssystemet bør opprettholdes, inkludert gjennom å sikre at bankene overholder høyere kapitalkrav», heter det videre.

Videre anbefales det at finanspolitikken følger de langsiktige retningslinjene da dette gir rom for skjønnsmessige stabiliseringstiltak dersom det er nødvendig.

Bør stramme inn på trygdeordningene
OECD anbefaler nok en gang norske myndigheter å gjennomgå reglene for førtidspensjonering i offentlig sektor, samt å stramme inn trygdeordningene for syke og uføre med sterkere håndheving av reglene som skal få mennesker tilbake i jobb.

Vurderingssystemet for uføre bør bli strengere, og i større grad brukes til å hjelpe mottakere tilbake i arbeid når det er mulig.

Videre bør offentlige utgifter og tjenester i større grad vurderes på bakgrunn av produksjonsindikatorer. Det bør gjøres grundigere og mer konsekvente «verdi for pengene»-analyser og de politiske prioriteringene bør tydeliggjøres bedre, mener OECD videre.

Det anbefales også at det etableres et system for uavhengig forbruksgjennomgang i spesielle politiske programmet.

Videre bør myndighetene vurdere å i større grad outsource offentlige tjenester til privat sektor, påpekes det.

Les også: 54 % av Norges olje blir forlatt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.