Professor Bernt Hagtvet ved Universitetet i Oslo (UiO) mener at studentene tilbys skandaløst dårlig undervisning, at plagiering er utbredt, og at universitetene i Agder og Stavanger må legges ned.

- Vi driver en pølsefabrikk, og må tørre å si det høyt, sier han.

Les: - Skandaløst dårlig undervisning

Rektor Aslaug Mikkelsen ved Universitetet i Stavanger blir provosert over Hagtvets uttalelser.

- Hagtvet har gått ut tidligere og sagt noe sånt som at siden avhandlingene ved Universitetet i Oslo er så dårlige kan han bare tenke seg hvor dårlige de må være ved for eksempel Universitetet i Stavanger. Dette er ren synsing og flåsete uttalelser, etter min mening. For han har ikke belegg for påstandene sine. Det er ingenting som tilsier at Universitetet i Stavanger og Universitetet i Agder har dårligere kvalitet på studiene enn andre universiteter, sier Mikkelsen til DN.no.

For mange universiteter
Etter innføringen av kvalitetsreformen har Agder og Stavanger fått universitetsstatus, og Høgskolen i Bodø er i disse dager i ferd med å bli Nordland universitet.

Med det har Norge syv universiteter, og ytterligere tre allianser av høyskoler jobber aktivt for å bli universiteter, skriver Dagens Næringsliv i dag.

- Universitetspolitikk i Norge er distriktspolitikk. Ingen flere bør bli universitet, og Agder og Stavanger bør legges ned, sier Hagtvet. Han peker på at ressursene spres for tynt og at Norge greier seg med fire universiteter.

Stavanger-rektor Aslaug Mikkelsen mener at det bør være samsvar mellom nærings- og utdanningspolitikk.

- Norge bør satse på de gode miljøene der de er og spre pengene. Jeg er ikke redd for den kommende yngrebølgen, men det må være fullfinansierte studieplasser slik at vi får tatt imot alle studentene, sier Mikkelsen.

- Vi jobber seriøst
Rektor Torunn Lauvdal ved Universitetet i Agder (UiA) er enig i Mikkelsens kommentar om at Bernt Hagtvets utspill er udokumenterte påstander og flåsete synsing.

- Jeg blir litt oppgitt. Dette har han sagt så mange ganger før. Han må få lov til å mene hva han vil, og jeg er åpen for å diskutere hvor mange universiteter vi skal ha. Men dette oppfatter jeg som urettferdig kritikk, sier Lauvdal til DN.no.

Hun sier at Universitetene i Stavanger og Agder jobber seriøst og forsøker å ta både undervisningen, internasjonaliseringen og forskningen på alvor.

- Universitetet i Agder har utspring i en høyskolekultur, som har en sterk tradisjon med fokus på god undervisning. Det er ingen grunn til å tro at vi tilbyr et dårligere undervisningsmiljø enn de store utdanningsfabrikkene, sier Lauvdal til DN.no.

Les også:
Frykter yngrebølgen vil sprenge universitetene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.