Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Bernt Hagtvet, mener studentene tilbys skandaløst dårlig undervisning og at plagiering er utbredt, skriver Dagens Næringsliv onsdag.

- Standarden er senket så lavt. Det er altfor mange studenter som skal gjennom på kort tid. Plagiat er blitt et kjempeproblem. Jeg kan nesten ikke gi studentene hjemmeoppgaver lenger. De klipper og limer fra nettet. Dette tror jeg er et underrapportert fenomen, sa Hagtvet under et møte om universitetenes fremtid i regi av Civita.

-En «gjennomstrømningsreform»
Hagtvet sa at studentene er offer for et gigantisk forfall, at kvalitetsreformen i virkeligheten er en «gjennomstrømningsreform», og at høyere utdannelse like gjerne kunne sortert under samferdselsdepartementet.

- Alt dreier seg om gjennomstrømming. Dette er en hydrologisk reform. Personene bak dette er Tora Aasland, Ole D. Mjøs og Kristin Clemet. De har sluppet altfor lett. Vi har ikke råd til seminar- og kollokvieundervisning lenger. Norsk studerende ungdom fortjener bedre enn dette, sier han til DN.

Snillistisk deigklump
Professoren mener det kreves altfor lite av universitetsstudenter i dag, og at det er for mange som tar høyere utdannelse.

- Vi er blitt en snillistisk deigklump. Ja, var ikke det et bra uttrykk? Jeg mener det er snillisme vi driver med. Å kutte kravene til folk er en subtil form for undertrykking. Vi snakker utelukkende om gjennomstrømming av studenter!, sier Hagtvet til avisen.

- Skutt seg selv i foten
Leder av studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Aksel Braanen Sterri, bekrefter at det har vært problemer med plagiering, spesielt i fag der mange oppgaver skal leveres. Men han er ikke fullt ut enig i at kvalitetsreformen har rasert undervisningskvaliteten.

- Intensjonen med kvalitetsreformen var god, og oppfølgingen av studentene ble mye bedre enn før. Men så har universitetene skutt seg selv i foten og fått en helvetes baksmell. De satset på at de skulle greie å opprettholde den tette oppfølgingen i undervisningen, til tross for stort inntak av studenter. Det virker som ingen hadde helt oversikt. Så var det plutselig ikke lenger økonomi, og all seminarundervisning ble nedlagt, sier Braanen Sterri til Dagens Næringsliv.

Les også: Leder DN: Pølsefabrikk?


BI anmelder studenter for dokumentfalsk

Medisinstudenter i harnisk etter masse-stryk

Kresen, kravstor og lat eller pliktoppfyllende, arbeidsom og blid? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.