Boligprisene steg 4,8 prosent fra desember ifjor til januar i år. Justert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,8 prosent.

Les hele saken: Boligprisene stiger igjen

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets ble overrasket over boligprisoppgangen i januar.

- Jeg hadde ventet rundt nullvekst sesongjustert, dette var litt i overkant av forventningene, sier Bruce til DN.no.

Sjekk boligprisene der du bor

- Det inntrykket vi hadde fra meglere og markedet var at omsetningen tok seg opp, men at prisene fortsatt ikke steg så mye. Det var en overraskende sterk oppgang, sier Bruce.

Han tror de kraftige rentekuttene fra Norges Bank har bidratt til oppgangen i boligprisene.

- Det er tegn til at prisforventningene har tatt seg litt opp med rentekuttene, og at folk kan by mer med lavere renter.

Flere rentekutt
Samtidig vet boligkjøperne at renten skal kuttes ytterligere. Norges Bank har allerede signalisert at renten skal lavere enn dagens 3,0 prosent.

- Rentekuttene er annonsert og folk vet at rentene skal mye ned. De var allerede på vei nedover i januar, og det kan være det skal virke raskere enn vi trodde. De kraftige rentekuttene gjør at vi har trodd at boligmarkedet skulle snu raskere enn tidligere, sier Bruce.

- Men å friskmelde markedet og si at prisene ikke skal falle mer er for tidlig, sier sjefanalytikeren.

Bruce tror at prisene skal ned fem prosent fra dagens nivå, mens det kanskje kommer en forsiktig oppgang i andre halvdel av 2009.

Venter rekordlav rente
Nordea Markets presenterte i dag nye renteprognoser. Meglerhuset tror renten skal helt ned til rekordlave 1,25 prosent, noe som isolert sett vil ha en positiv effekt for boligprisene.

Les hele saken: - Renten skal ned til 1,25 %

- Men grunnen til at vi går ned på renteprognosen er at vi tror at eksportindustrien blir betydelig hardere rammet enn vi så for oss, blant annet fordi kronen er sterkere og pessimismen er så stor i industrien. Det betyr at arbeidsledigheten kan øke mer enn vi trodde og det trekker i motsatt retning i boligmarkedet, sier Bruce.

Skal boligprisene videre ned fra dagens nivå? Hvor mye? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.