Flere av Norges fremste toppsjefer, finansfolk og oljetopper er mandag samlet på Høstkonferansen på Det norske Teateret i Oslo i regi av Statoil og Olje – og Energidepartementet.

Som vanlig er hovedtrekkeplasteret toppøkonom Dr. Fatih Birol i Det internasjonale energibyrået (IEA) og hans presentasjon av organisasjonens rapport om verdens energiutsikter.

Klimatoppmøtet i Warzawa i forrige uke, og helgens historiske atomavtale mellom Iran og seks av verdens mektigste nasjoner, gjør også hans tilstedeværelse brennaktuell.

Vil ta tid
Birol sparer ikke på konfektene. Han blir imidlertid forsiktig når konfrontert med spørsmålet om hva det betyr for verdens energitilgang at sanksjonene mot Iran nå kan være i ferd med å opphøre.

Han tar en kunstpause og spøker med å takke for å få spørsmålet foran en forsamling av 800 oljefolk og beslutningtakere. Til stor latter fra salen.

- Det er for tidlig til å trekke noen større slutninger ut fra det som skjer nå, men jeg vil være svært overrasket over å se at nivåene fra tiden før sanksjonene kan bli nådd innen kort tid. Jeg vil ikke vente store endringer, spesielt i de neste seks månedene i den globale oljeproduksjonen som kommer fra landene i den regionen, sier Birol.

Sjeføkonomen er også forsiktig med å spå når effektene vil bli merkbare.

- Det avhenger selvsagt på om hvordan forhandingene vil fortsette, men i dagens avtale tror jeg det vil være tidlig å gi noen konklusjoner for det globale oljemarkedet, sier han.




Kilde: NTB

Les også:
Asia i dag: Jubel etter Iran-avtale

Oslo Børs trosser oljefallet

Brent-kontrakten kraftig ned etter Iran-avtale (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.