Hovedaksjonær og styreleder Kristian Siem i offshorerederiet Subsea 7 ser mange gode år for næringen fremover. Han frykter ikke at markedsuroen og en svakere vekst i verdensøkonomien vil ha nevneverdig innvirkning på oljeetterspørselen, den viktigste driveren for selskapets markeder.

- Jeg tror ikke gjeldskrisen i en rekke land og den uro som rår i finansmarkedene vil ha stor innflytelse på vårt aktivtetsnivå, i hvert fall ikke på nær sikt, innenfor et år. Gjeldssituasjonen er selvsagt alvorlig, og det er dramatisk når vi ser hvordan den amerikanske økonomien blir håndtert, men verden vil gå videre og forbruket av energi vil fortsette. Også i en krisesituasjon, sier Siem til DN.no.

Økt etterspørsel i fremvoksende økonomier
Den erfarne investoren, som også er en hovedaksjonær i det børsnoterte offshore-rederiet som bærer hans navn, Siem Offshore, mener det er opplagt at hydrokarboner er den mest økonomiske energikilden vi har og vil være det i "uoverskuelig fremtid". Samtidig erkjenner han at en lavere vekst i verdensøkonomien kan føre til en noe svakere vekst oljeetterspørselen.

Men selv om man utnytter oljen mer effektivt for å spare kostnader, vil etterspørselen i fremvoksende økonomier øke mer enn en eventuell nedgang i den utviklede delen av verden.

- Man har mulighet for redusert forbruk i de utviklede land som følge av at økonomien stagnerer og at man finner bedre måter å operere på, der man sløser mindre. Oljeprisen er jo kommet opp til et nivå hvor dette faktisk betyr noe, og mer effektive motorer og maskiner er faktorer som fungerer i vesten, sier han.

- Samtidig har man en voksende befolkning i fremvoksende økonomier, hvor utviklingen går raskt og kjøpskraften øker. Dermed blir forbruket større enn før. På grunn av det tror jeg ikke at det blir større reduksjoner i totalforbruket, sier Siem til DN.no.

- Svært usannsynlig med utsettelser
Han mener bransjen godt vil tåle et eventuell fall i oljeprisen, om det ikke blir "for dramatisk". Det er svært liten fare for at prosjekter vil kansellert eller skjøvet på i betydelig grad i et slikt scenario, ifølge ham.

- Det er svært usannsynlig at ordremassen blir endret. Ordrene er basert på kommersielle funn, hvor beslutningene er tatt og løpet lagt. Å stoppe midt i marsjen er kostbart, og en utsettelse fordyrer utbyggingen vesentlig, Man vil da ikke få løpende forrentning på de nedlagte kostnadene som ligger i kalkylene, så det er ikke sannsynlig at det vil skje, sier Siem som likevel tar forbehold;

- Blir det et dramatisk fall i energiprisen, kan det føre til at våre kunder går for en utsettelse av noen prosjekter, men som igjen blir en utvelgelse blant de prosjekter som egner seg, sier han.

Oljeprisen korrigerer opp
Oljeprisen bryter de siste tre dagers nedgang onsdag og styrker seg markert etter oppdaterte lagertall fra USA og det internasjonale energibyråets månedsrapport . Den amerikanske oljeprisen WTI og nordsjøoljeprisen er opp omkring 1 og 2 dollar fatet, til 80,8 dollar og 104,5 dollar, respektivt.

- Godt jobbet
Subsea 7 leverte et knallresultat for andre kvartal onsdag, og overgikk markedets forventninger på alle parameterne. Styreformannen tilskriver det gode resultatet god prosjektutførelse verden, og skryter av selskapets drøyt 12.000 ansatte. Den sterke ordreinngangen er imidlertid et tegn på de rådende gode forholde i bransjen, ifølge ham.

- Det er et kompliment til ledelsen og våre folk verden over at de leverer slike resultater. Det er en særdeles krevende industri, og om de ikke leverer kan resultatet fort bli det motsatte. Dét er kanskje den viktigste faktoren, sier han.

Kan handle på uroen
Subsea 7s ordrereserve per i dag er på enorme 46,2 milliarder norske kroner, og selskapet er solid. Skulle børsuroen vedvare og oljeprisen falle, har derfor selskapet handlingsrom, om det ønsker, ifølge styrelederen.

- Noe blir billigere. Det kan representere muligheter både for aksjemarkedet, og for oss industrielt. Samtidig vil en finanskrise føre til redusert tilgang på kapital som gjør det vanskeligere for industrioppbygging. Nå er vi så heldige at vi har en sterk balanse, så det berører ikke oss i vesentlig grad. Jeg tror det er en fordel for Subsea 7 at vi har en balanse som er så sterk, når finansmarkedene er så urolige som nå, sier Siem.

- Bunnen synes nådd
Subsea 7-aksjen har i likhet med resten av markedet falt kraftig den siste tiden. Selskapets har sett et sammenhengende verdifall på 25 prosent inntil børsåpning i går, tirsdag. Aksjen har med dagens oppgang styrket seg omkring 10 prosent de to siste dagenen. Dette er likevel ikke nok til å hindre at aksjen har falt med 16 prosent hittil i år. Subsea 7 er blant børsvinnerne onsdag. Siem ser to grunner til dét.

- Kursoppgangen er delvis et resultat av markedet, som synes å ha nådd en bunn, og snudd noe. I hvert fall foreløpig. Det andre er resultatet, og reaksjonene er positive, sier Siem.

Subsea 7 er opp 4 prosent til 116,30 kroner, handlet for 435 millioner kroner, som det tredje mest omsatte selskapet onsdag. Aksjen var opp over 7 prosent tidligere på dagen.

Les også: Siem varsler flere milliardkontrakter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.