Jarmund & Vigsnæs er kåret til et av verdens 20 beste arkitektkontorer av det prestisjetunge magasinet Wallpaper.

Hvem/hva imponerte deg mest i 2008?
- Den japanske arkitekten Sou Fujimoto som viste noen av sine arbeider på World Architecture Festival i Barcelona. Duggfrisk arkitektur i liten målestokk. Enda et nytt stort japansk talent som klarer å koble det innlysende enkle med noe som samtidig er helt nytt.
 
Topp tre kulturopplevelser i 2008?
- Dramaklassen til min datter satte opp Peer Gynt, omskrevet og framført med stor energi. Kanskje bare 17 åringer skal få spille Gynt? Ikke snakk om å duppe av i siste akt her! Iren Reppen som er nytilsatt teatersjef på Hålogaland Teater, sier at stykket er relevant fordi hvis du spør enhver middels guttunge i dag om hva han vil bli når han blir stor, så svarer han ”rik”. Utsikten over Gålåvannet er derimot ikke så relevant for stykket.

Offentlig byplanlegging i Groningen. Jeg har fått innblikk fordi vi prosjekterer der nede. Med smidighet og autoritet iverksetter byarkitekten en storstilt plan om fortetting av sentrum med tusenvis av nye boliger. Nederlenderne har denne evnen til lokalt dybdesyn samtidig som de har et internasjonalt vidsyn. Mye bykultur å lære her, samfunnsplanleggingen styres definitivt ikke av eiendomsselskapene.

Min venn Petter W er en kulturopplevelse fordi han utrettelig drar meg med på de litt smalere jazzkonsertene som jeg ikke hadde den fjerneste anelse om.

Hva var den viktigste hendelsen for deg personlig i 2008?
- Endelig har vi blitt ferdige med ombyggingen av vår nye leilighet på et tak i Palma på Mallorca, sånn ca et og et halvt år etter skjema. ”Manana-manana” er et høyst levende begrep, og et tveegget sverd for oss nordboere: Noe vi elsker å være en del av , men ikke liker så godt å bli utsatt for.

Hva vil du ha mer / mindre av i 2009?
- Takk for at du spør: Jeg vil ha mer kvalitetsarkitektur. Det er utrolig hvor mye dårlige hus som er blitt bygget i den gylne tiden vi har bak oss. Utbyggere har kommet unna med nesten hva som helst, alt har solgt. Ikke slik nå lenger, nå kommer kvalitet til å telle. Også vi som arkitekter må ta en timeout, vi må ta vår del av ansvaret for en uendelig rekke med likegyldige lavblokker, plassert på de mørkeste tomter rundt om i landet.

Hva vil du si er de viktigste trendene for neste år innen ditt fagfelt?
- Fremtidens krav til energibruk og bærekraft generelt krever og muliggjør en ny arkitektur. Det kommer ikke til å skje over natten, men vi ser nok i disse dager de siste store glasselefantene som blir bygget her i landet. Funksjon og varighet blir viktigere enn kortsiktige trender og spjåk. Estetikk blir i større grad knyttet til etikk.

Hvordan vil finanskrisen påvirke ditt fagfelt?
- Den er her, vi ligger langt framme på dette feltet! Frykter stor arbeidsledighet og prisdumping. Det positive er at vi kan få tid til å tenke oss om og skape grunnlag for bedre arkitektur.

Årets ord?
- Forandring
 



- Det viktigste var...
- Man skal bare skule til trendene
- Imponerende realityshow
Vinylen kommer tilbake
- Det er en spektakulær bygning