Ståle Kyllingstad (52) fra Klepp på Jæren startet med to tomme hender og et pantsatt hus. I dag er han én av de mektigste spillerne i norsk olje- og offshorenæring.

Sivilingeniøren har i løpet av de siste 24 årene bygget opp milliardkonsernet IKM-gruppen. Ikke alt han har tatt i er blitt til gull.

- Jeg må dessverre si at investeringene i oljeselskapet Noreco har vært mine verste, sier Kyllingstad til DN.no.

Et sted mellom 200 og 300 millioner kroner anslår han at IKM-gruppen har tapt på den børsnoterte oljemyggen.

- Dette er mitt største tapsprosjekt, sier Kyllingstad.

I DN.nos julespalte snakker vi med et knippe kjente personer om den feilslåtte pengebruken. Hva har vært deres verste investering og hva har tapsprosjektene lært dem? Og når bruker de, med vel viten, penger ufornuftig?

Var optimister
Jærbuens forkl#229 på hva som gikk galt, er nesten såre enkel:

- Noreco er et oljeselskap som har funnet for lite olje og hatt for høy gjeld, sier Kyllingstad.

- Vi var optimister med tanke på at vi skulle drive lønnsomt i løpet av noen få år. Det har dessverre ikke slått inn, forteller han.

- Angrer du i dag?

Jeg vet ikke om jeg angrer

- Jeg vet ikke om jeg angrer. Når man investerer, kunne man alltid heller gjort andre investeringer. Det går riktignok ikke an å tenke sånn. Gjort er gjort, så får man heller finne løsninger. Og fremover ser det bra ut, svarer gründeren.

Bra med lavere vekst
Tidligere i år gikk Kyllingstad ut i en artikkel på DN.no og advarte mot at det skyhøye norske kostnadsnivået er i ferd med å kvele deler av den norske oljeservicesektoren.

At mange analysemiljøer nå mener vi går mot et år med lavere økonomisk vekst i Norge, mener han derfor er positivt. Kyllingstad håper utviklingen kan gjøre noe med kostnadspresset i landet.

- Ja, og det er også godt for norsk økonomi at man har en vekstrate som gjenspeiler hva våre naboland gjør, sier Kyllingstad.

- Betyr det at fremtiden nå ser lysere ut for det du driver med i Norge?

- Jeg håper det.

- Bør nordmenn flest være bekymret?



- Nei, men vi må være forsiktige. Det innebærer å ikke låne for mye penger og ikke bruke for mye penger. Ikke basere oss på at renten skal være evig lav og slik basere oss på andre sine penger, svarer han.

Anbefaler eiendom
IKM Gruppen omsatte ifjor for rundt 3,9 milliarder kroner og har cirka 2.500 ansatte. Gjennom Kyllingstads investeringsselskap IKM Invest, eier han selv en rekke av IKM-gruppens eiendommer. De siste årene har han også gjort flere oppkjøp av andre eiendommer.

- Hvilke investeringer bør man satse på i dag?

- Er du langsiktig investor, vil jeg anbefale eiendom i lokale strøk. Generelt tror jeg eiendomsmarkedet vil trekke litt opp og ned i tiden fremover, og ligge mest i stabilt sideleie. Eiendom har imidlertid vist seg å alltid lønne seg i det lange løp, svarer han.

Dyrker jaktinteressen
Kyllingstad er en forretningsmann som hjemme på Jæren skal være svært populær på grunn av sin ujålete og direkte stil. Han har imidlertid ikke problemer med å innrømme at han innimellom gjør ting som for andre kanskje kan virke litt på kanten.

I den forbindelse trekker han frem jaktterrenget i Sirdal, som han i 2008 betalte 18 millioner kroner for.

- Noen vil nok si at jeg bruker ufornuftig mye på jaktinteressen min. Jeg har ingen idé om akkurat hvor mye jeg bruker på det, annet enn at jeg kjøpte dette jaktterrenget. Noen vil nok kalle det ufornuftig, sier Kyllingstad.

- Hvordan feirer du jul?

- Med familien i Stavanger. Da er det pinnekjøtt og ribbe annen hvert år.

Følg med på DN.no for flere intervjuer i denne serien!

Les allerede publiserte intervjuer:
- Det var kanskje den tøffeste innrømmelsen i mitt liv (Petter Stordalen)

Les mer: - Vi er nødt til å vurdere hva vi gjør (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.