Stavanger: Oljeservicegründer Ståle Kyllingstad begynner å bli bekymret for deler av den norske oljeserviceindustrien.

Leverandørene har over tid måttet se på at stadig flere av de store offshorekontraktene glipper til utlandet. I konkurranse med spesielt Asia, kommer det norske kostnadsnivået til kort.

Nå opplever Kyllingstad selv at ordrebøkene i IKM Gruppen - oljeservicekonsernet han selv har bygd opp – stadig blir tynnere. Da DN.no møtte oljeservicegründeren på LOs olje- og gasskonferanse i Stavanger onsdag, var han midt i prosessen med å permittere i overkant av 100 ansatte.

- Folk permitteres på grunn av for lite aktivitet innenfor feltutbygging, fastslår Kyllingstad.

- Blir det aktuelt å nedbemanne?

- Hadde vi trodd det var nødvendig, hadde vi ikke permittert. Spesielt med tanke på det vaset den nye regjeringen holder på med når det gjelder endringen i permitteringsreglene. Vi er nødt til å vurdere hva vi gjør, én gang til før jul.

- Er dette det generelle bildet?

- Ut i fra det som er sagt her i dag, tror jeg det går bra i denne fasen. Men ja, hvis vi ikke lander noen av de store kontraktene på Johan Sverdrup-, Johan Castberg eller Snorre-feltet, blir det nedbemanninger.

- Følger de ikke med?
Tidligere på dagen hadde olje- og energiminister Lien holdt innlegg på LO-konferansen.

Lien mener løsningen på det høye, norske kostnadsnivået i stor grad handler om økt satsning på forskning og innovasjon.

Kyllingstad kan ikke annet enn å håpe at ministeren vet han snakker om.

- Lien er en fargerik og morsom oljeminister. Jeg håper han klarer å sette seg inn i alle problemstillingene. Han er jo historiker og ny i bransjen, så jeg håper han klarer å fange alle nyansene, sier oljeservicegründeren.

Generelt har han sett seg mektig lei på politikere som ikke forstår.

- Jeg opplever at politikere sier vi må klare å kjøre en omstilling. Vi har ikke gjort noe annet de siste ti årene. Følger de ikke med? spør han og fortsetter:

- Vi har slitt med kostnadene i det siste. Vi er kommet i den situasjonen at vi lever i den verden vi lever i.

- Mye går bra
Kyllingstad er samtidig opptatt av å gjøre det klart at det bare er deler av norsk petroleumssektor som i dag kjenner på krisestemningen han beskriver.

- Folk snakker om at oljeindustrien enten går godt eller dårlig. Slik er det ikke. Det blir litt som å si at det går dårlig med bøndene i Norge, også gjelder det egentlig bare grisebøndene, sier han.

- Mye av oljeindustrien går bra, men så er det altså et område som sliter og har for lite arbeid. Det området, som altså går på feltutviklingen, er samtidig svært viktig for helheten, sier Kyllingstad.

At dette området står for et godt bidrag til verdiskapningen på fastlandet, er han også klar på.

Er optimist
Selv om Kyllingstad onsdag ønsket å få noen varsellamper til å begynne å blinke på LO-konferanse, understreker han at han selv er optimist.

- Vi tjener fremdeles penger, og det har vi tenkt til å fortsette med. Jeg håper og tror at viljen til å lykkes er så stor at vi klarer det. Jeg tror det fremdeles er mulig å løse dette, men da vil vi ha rettferdige rammevilkår som tar hensyn virkeligheten, sier han.

Under Stavanger-besøket lovte Tord Lien å legge rammevilkårene til rette - uten å peke på konkrete tiltak. Samtidig understrekte han at det er verftene som til syvende og sist må gjøre jobben.

- Hva gjør dere selv for å bli mer konkurransedyktige?

- Nå holder vi igjen på kostnadssiden, rett og slett fordi kapasitets kostnadene blir redusert når vi ikke har fulle ordrebøker. Kroneutviklingen har også vært veldig positivt, svarer Kyllingstad.

Les mer fra LO-konferansen i Stavanger:
Tre grunner for at vi trenger flere områder
- Fortrenging av annet næringsliv. Ja vel?
- NHO krisemaksimerer
- Kostnadsnivået er helt klart en bekymring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.