Oslo Børs steg med 0,7 prosent på tirsdag. Det betyr at hovedindeksen har steget 3,2 prosent i årets første måned.

- Det har vært en god start på året hvor risikoappetitten har kommet noe tilbake, sier aksjestrateg Erik Fosland i Nordea til TDN Finans tirsdag.

- Det er fortsatt mye usikkerhet, legger han imidlertid til.

Fosland mener den italienske auksjonen onsdag vil være en viktig syretest for sentimentet i markedet rundt den europeiske gjeldskrisen, hvor landet vil forsøke å hente inn opptil 28 milliarder euro.

- Dette er den første virkelig store testen for Italia. De øvrige auksjonene hittil i år har vært relativt små og korte, sier aksjestrategen.

Sterk oljpris
Han peker på at oljeprisen fortsetter å være på ”vårt lag” på over 110 dollar pr fat, noe som gjør det attraktivt for norske og internasjonale investorer å være eksponert mot Oslo Børs via olje- og oljeserviceaksjer.

- Med de planlagte investeringene i sektoren er dette er attraktivt sted til tross for global usikkerhet. Vi ser også at det norske obligasjonsmarkedet åpnet seg litt igjen, og investorer er nå villig til å investere og ta tak på steder hvor man bare for en stund siden holdt seg unna, sier han.

I en oljeoppdatering fra Arctic Securities venter analytiker Trond Omdal at global etterspørsel vil stige med 1,1 millioner fat oljeekvivalenter pr dag i 2012, mens veksten til sammenligning var 0,7 millioner fat 2011.

Tilbudsveksten ventes hovedsakelig å komme fra Irak og ukonvensjonelle oljeressurser, mens vekst i etterspørsel vil drives av land utenfor OECD.

”Pris i intervallet 70-90 dollar pr fat trengs for en marginal feltutvikling i det meste av regionen (red. anm. Midtøsten) som er åpen for internasjonale oljeselskaper, og ettersom de fleste Opec-produsentene trenger over 80 dollar pr fat for å balansere statsbudsjettene, peker dette på et gulv for oljeprisen på rundt 80-90 dollar pr fat”, heter det.

Meglerhuset venter en stigende brent oljepris med 110 dollar pr fat i første kvartal 2012, 115 dollar i andre kvartal, 125 dollar i tredje kvartal, og 130 dollar fatet i fjerde kvartal.

Nordea Markets mener på sin side at brentprisen burde vært handlet på rundt 107 dollar pr fat dersom man vurderer markedsbalansen isolert sett.

”Politisk risiko har økt markert siden midten av desember, som øker produksjonsrisiko i land som Iran, Irak, Nigeria og Sudan. Bekymringer for at tilbudsforstyrrelser vil begrense oljestrømmer til det globale oljemarkedet, har presset risikopremien opp med fem dollar i snitt så langt”, heter det i en oljeoppdatering fra meglerhuset.

Meglerhuset venter at oljeprisen vil handles rundt dagens nivåer på rundt 110 dollar pr fat dersom den verbale krigen mellom Vesten og Iran fortsetter, men de ser ingen tiltak som vil intensivere situasjonen videre.

Nedgraderer Statoil
Analytiker Oddvar Bjørgan i Sparebank 1 Markets nedgraderer Statoil fra kjøp til nøytral. Kursmålet på 160 kroner gjentas, ifølge en oppdatering tirsdag.

”Selv om både aksjekursen og konsensusforventningene har kommet ned før kvartalsrapporten, og vi er to prosent over konsensus, tror vi hovedfokus på strategioppdateringsguidingen, hvor vi tror det er mer risiko på nedsiden”, heter det.

Analytikeren trekker også frem at Statoil er en av de mest girede ”spillene” mot oljeprisen og frykter at aksjekursen vil lide dersom oljeprisen kommer ned fra nåværende høye nivåer; noe meglerhuset venter på kort sikt.

Bjørgan tror det høye kostnadsnivået i tredje kvartal kan ha lurt analytikerne noe, og har derfor et driftsresultatestimat på 48,5 milliarder kroner, som er to prosent over konsensus.

Analytikeren mener det kan bli vanskelig for Statoil å nå produksjonsmålet for 2012. Han venter et utbytte på 7,0 kroner pr aksje, over konsensus på 6,4 kroner.

Statoil falt 0,3 prosent til 147,10 kroner, omsatt for 951 millioner kroner.

Eiendomsselskp ble vinner
Fornebu Utvikling ble dagens suverene vinner på Oslo Børs med en oppgang på 44,7 prosent til 2,43 kroner.

Både Orkla og Stein Erik Hagens selskap Canica selger alle aksjer i Fornebu Utvikling, og Obos byr på hele selskapet.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,68 prosent til 397,36 poeng.

Les også:

Ludo-avtale gir Vollvik ny frist

Nein! Nein! Nein!

Frykter Portugal blir «det andre Hellas» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.