Det står enda dårligere til med gresk økonomi enn tidligere antatt. Nå må EU trolig stable enda en redningspakke på bena, skriver Dagens Næringsliv.

Situasjonen er ifølge DN nå så prekær at grekerne ikke kan garantere mot mislighold tolv måneder frem i tid, noe som betyr at IMF ifølge dets egne retningslinjer ikke kan utstede nye lån til landet.

Dermed må EU, med Tyskland i spissen, komme Hellas til unnsetning med enda en redningspakke for å hindre at kreditorene begjærer landet konkurs.

«Konkurs er uunngåelig»
Sjeføkonom i DnB Nor Markets, Øystein Dørum, mener imidlertid at Hellas er et tapt tilfelle.

- Vi har trodd i et år nå at Hellas vil gå konkurs, at det bare er et spørsmål om når og hvordan. Ved å forlenge lånevarigheten til grekerne unngår man å ta et tap. Man kan late som det ikke er en konkurs. Men det er vanskelig å mene noe annet enn at det er å likestille med, for å bruke litt snillere ord, et mislighold av låneforpliktelsene, sier Dørum til DN.

Dørum tror EU utsetter en uunngåelig gresk konkurs fordi unionen ønsker at europeiske banker er best mulig forberedt og at andre land har kommet lengst mulig i sitt økonomiske oppsving, slik at det samlet sett er en større bæreevne til å ta en slik påkjenning.

Må ha penger
En ny redningspakke vil måtte være i størrelsesorden 90 milliarder euro, omtrent 710 milliarder kroner.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel har signalisert vilje til å komme grekerne til unnsetning nok en gang. Det er neppe populært blant tyske velgere. Men hvis pengene uteblir vil en gresk konkurs raskt kunne bli et faktum, noe enkelte eksperter frykter kan føre til et sammenbrudd i eurosamarbeidet.

Les også: Dette kan skje hvis eller når Hellas faller


<b>- Verste finansielle krise siden 2. verdenskrig</b>

- Bankene må bidra når Hellas skal reddes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.