Orklas Sapa-direktør Bjørn M. Wiggen var ikke vanskelig å overtale til å ta jobben som toppsjef i selskapet han har jobbet i siden 1983.

Les mer: Her er den nye Orkla-sjefen

For hovedeier og styreformann i Orkla, Stein Erik Hagen, var heller ikke valget noe å dvele ved.

- Han er kraftfull, kan utvikle Orkla og gjennomføre endringer, sier Hagen til DN.no.

Og godordene fra styrelederen stopper ikke med det, Hagen snakker i store ord når han omtaler Wiggen:

- Han er omgjengelig, god menneskekjenner, en ressurs, uredd, ærlig, rett frem, har sosiale antenner. Jeg har stor respekt for ham og et meget godt forhold til ham, sier Hagen.

Ville ha intern kandidat
Orkla har ikke vært i kontakt med eksterne kandidater i prosessen for å ansette en ny Orkla-topp.

- Orkla har laget en profil der vi vil utvikle mennesker og skape verdier – derfor så vi etter en intern kandidat. Det vi gjorde var at vi målte denne mot de rundt oss, for å se om det var noen eksterne som ville være vesentlig bedre. I dette tilfellet har vi sett på mange gode profiler, også i Sverige og Danmark, men ikke gått konkret ut til noen. Bjørn Wiggen hadde de kvalifikasjoner vi trengte og han kjente Orkla, det var viktig, oppsummerer Hagen.

Medias heteste kandidat til jobben, Hagens høyre hånd, Peter Ruzicka, var aldri en kandidat, ifølge Hagen.

Rigget for trimming
Hagen varslet i forbindelse med tidligere Orkla-sjef Dag Opedals avgang i sommer at Orkla skulle konsentreres og fokuseres. Verdiene skal frem. Nå har han ansatt en som har ryddet før, som blant annet var ansvarlig for salget av Orkla Media i 2006.

- Han er en handlingens mann, bekrefter Hagen.

Og Wiggen er klar for å ta grep:

- Vi vil konsentrere konsernets virksomhet om færre områder i tiden som kommer, og vi vil arbeide med å redusere eksponeringen mot solenergi over tid, sier Wiggen i dagens melding.

Styrelederen vil ikke tidfeste når endringene i Orkla kommer.

- Vi vil bruke den tid som er nødvending, og vil ikke kommunisere noen frister, selv om vi skulle ha noen frister for oss selv, sier Hagen.

- Hvor tett vil du jobbe mot den nye konsernsjefen?

- Så tett som det er naturlig at en styreleder og aksjonær gjør. Det kommer an på hvilke perioder vi er inne i, men det er naturlig at vi vil ha en tett dialog fremover, sier Hagen.

Superman og slakter
Han understreker at mannen som VG omtaler som "Orkla-slakteren", ikke bare skal rydde.

- Én ting er å rydde som vi har lagt vekt på, man skal samtidig kunne skape verdier og gode arbeidsplasser. I den jobben Wiggen har hatt med å utvikle Sapa gjennom ulike strukturelle prossesser har jeg sett at han gjør dette på en imponerende måte, og jeg har i mange år lagt merke til hans evner, sier Hagen til DN.no.

Bjørn Wiggen tiltrer umiddelbart og får en årslønn på 5,15 millioner kroner. I tillegg kommer en bonusordning og et opsjonsprogram på linje med øvrige Orkla-topper, samt etterlønn på 12 måneder dersom han må slutte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.