- Nå har de "frivillige" meldt seg, og om noen timer er de uvillige med de også, sier kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank First Securities til DN.no.

Han snakker om Hellas, som har klart å få 85,8 prosent av de private kreditorene med på avtalen om restukturering av gresk statsgjeld.

Innen klokken 14 i ettermiddag skal myndighetene ha bestemt seg for om de også vil bruke tvang for å få med flere av kreditorene.

Les: - De er fortsatt ikke i mål

- Da bør Hellas-historien være parkert for nå i markedet, sier Ringholm.

Fristen for å frivillig slutte seg til avtalen var klokken 21 i går. Da var det kommet signaler om at tilslutningen til avtalen var god, og det bidro til at asiatiske aksjemarkeder steg i natt.

De største europeiske børsene er ved lunsjtider svakt ned, det er også Oslo Børs.

Harde fakta
Kredittanalytikeren mener vi for denne gang bør være ferdige med at markedene preges av enkeltuttalelser.

Det er de fundamentale forholdene som bør legges til grunn.

- Det som skal drive markedet videre nå er en ny historie. Nå er det økonomi og inntjening i bedrifter og banker som bør dominere, sier Ringholm.

Den kollektive frykten er borte
Problemene i Hellas er en historie som har rullet og gått i et par år nå. Sammen med blant annet gjeldsutfordringer i andre eurosone-land og svak vekst i USA har Hellas-krisen ført til volatile markeder der det minste nys har gitt store markedsutslag.

Nå er man imidlertid på god vei til å få i stand den største nedskrivningen for et land i verdenshistorien, sier Ringholm.

I tillegg har den europeiske sentralbanken ECB løst likviditetsskvisen gjennom å tilføre markedene billige lån til en verdi av to oljefond til sammen.

- Mot slutten av fjoråret var det mange som stod på kanten av stupet og tenkte at dette her kan faktisk gå galt. ECB har fjernet den kollektive frykten for at det kan gå skikkelig gærent, sier Ringholm.

Han understreker at det fortsatt er land i Europa som har en skjør gjeldssituasjon.

- De er like høyt giret som for noen år tilbake, men nå får de finansiering i markedene, sier Ringholm.

Les også: - Stor oppslutning om gresk gjeldsavtale

Vil slå kloa i 18 milliarder

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.