Den offisielle amerikanske sysselsettingsrapporten utenfor landbrukssektoren som ble lagt frem fredag viser at verdens største økonomi skapte null jobber i august.

- Ikke bra
Det var på forhånd ventet at det ville bli skapt 68.000 nye jobber, ifølge Bloomberg News. Korrigerer man for at telekomselskapet Verizons 45.000 ansatte var i streik, er det likevel ikke nullvekst, ifølge sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank. Men, siden dette også lå inne i forventningene, er rapporten likevel ikke bra, mener han.

Sysselsettingsrapporten anses som en av markedets viktigste da den gir en sterk indikator på forbruket og veksten i USA.

- Kan komme til å trykke dollar
Jullum tror den amerikanske sentralbanken nå har fått enda større grunn til å sette igang nye stimulerende tiltak for å få fart på amerikansk økonomi. Det vil enten skje ved at sentralbanken trykker flere penger og kjøper tilbake nye amerikanske statsobligasjoner i en ny runde, såkalte kvantitative lettelser, eller ved at eksisterende tilbakekjøpsprogram forlenges, ifølge ham.

- Nå skal det bli spennende å se hva Fed gjør. Det kan være at det er nok til at de igjen begynner å trykke dollar. Vi holder en knapp på at det kommer nye lettelser i pengepolitikken, i en eller annen form, sier sjeføkonomen til DN.no.

Investerings- og ekspansjonsvilje borte
Han mener rapporten var fattig på lyspunkter. Alt i alt viser den at amerikanske bedrifter har stoppet å ansette, og det kommer vel ikke som noen overraskelse på de fleste, opplyser Jullum. Det som er problematisk er ikke at ingen ansettes, men at ekspansjonsviljen som er nødvendig for at veksten skal komme, uteblir, mener han.

- Investeringer og ansettelser blir lagt på is når usikkerheten øker og aksjekursene faller, sier Fokus-økonomen.

- Varsler neppe ny resesjon
Han mener likevel at det er for tidlig å si at rapporten varsler en ny resesjon. Jullum peker på at sysselsettingsdelen i industriindeksen ISM tidligere i uken overrasket positivt, og at forbrukstallene i juli og bilsalget i august tok seg opp.

- Det kan være at når ting stabiliserer seg at vi får tilbake sysselsettingen utover høsten, Men man kommer ikke bort i fra at arbeidsmarkedet i USA har utviklet seg mye svakere i 2011 enn det man hadde håpet på, sier han til DN.no.

Han merker seg også at bortfallet av jobber i offentlig sektor fortsetter. Dette er imidlertid i tråd med varslede innstramminger av amerikanske myndigheter, ifølge ham.

Les også: Ingen nye jobber i USA i august (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.