Alle markedets øyne var kl. 14.30 i dag rettet mot de offsielle amerikanske arbeidsmarkedstallene (non-farm payrolls) for august.

Ikke uten grunn. Nøkkeltall for den amerikanske industrien og arbeidsmarkedsrapporten ADP overrasket positivt tidligere i uken. Mange så derfor til dagens rapport for tegn til en mer positiv trend i den amerikanske økonomien enn det man har vært vitne til sålangt i år.

Ingen nye jobber
Arbeidsmarkedsrapporten for sysselsetting utenfor landsbrukssektoren som ble offentliggjort av Bureau of Labor Statistics fredag støttet imidlertid ikke optimistene. Rapporten viser at ingen nye jobber ble skapt i august.

Det var på forhånd ventet en økning på 68.000 nye sysselsatte i USA i august, ifølge Bloomberg News.

Sysselsettingen i privat sektor økte med 17.000 personer i august, mens det var ventet en oppgang på 95.000 personer.

- Kan begynne å trykke dollar
Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank tror den amerikanske sentralbanken nå har fått enda større grunn til å sette igang nye stimulerende tiltak for å få fart på amerikansk økonomi. Det vil enten skje ved at sentralbanken trykker flere penger og kjøper tilbake nye amerikanske statsobligasjoner i en ny runde, såkalte kvantitative lettelser, eller ved eksisterende tilbakekjøpsprogram forlenges noe, ifølge ham.

- Nå skal det bli spennende å se hva Fed gjør. Det kan være at det er nok til at de igjen begynner å trykke dollar. Vi holder en knapp på at det kommer nye lettelser i pengepolitikken, i en eller annen form, sier sjeføkonomen til DN.no.

Les intervjuet med Frank Jullum her: - Holder en knapp på amerikanske lettelser

Timelønnen falt
Den gjennomsnittlige timelønnen falt 0,1 prosent i august til 23,09 dollar, som var ventet, ifølge MarketWatch. Den gjennomsnittlige arbeidsuken falt seks minutter til 34,2 timer.

Uendret, og høy ledighet
Arbeidsledighetsraten var i august uendret fra måneden før til 9,1 prosent. Ledighetstallene blir hentet inn i en egen undersøkelse blant amerikanske husholdninger, mens sysselsettingstallene hentes inn hos bedrifter.

Nedjusterer veksten i juli
I tillegg til de overraskende svake tallene for august, ble også sysselsettingsveksten i juli nedjustert til 85.000 personer, fra tidligere rapporterte 117. 000. Sysselsettingveksten i privat sektor i august ble nedrevidert til 156.000, fra tidligere rapporterte 154.000.

Meglerhus snudde i forkant
Meglerhuset Nordea Markets snudde i forkant av tallene fredag, og spådde at 25.000 nye jobber ble skapt i USA i august, mot tidligere forventning om et tilsvarende bortfall. Ledighetsraten ventet meglerhuset uendret til 9,1 prosent.

- Vi har lenge trodd undersøkelsen skulle gi et nedslående bilde av sysselsettingsveksten i USA. Men etter at jobbmarkerapporten ADP og sysselsettingen i industrindeksen ISM denne uken var bedre enn ventet, har vi oppjustert anslaget, het det i meglerhusets morgenrapport.

-Viktigste makrotall denne måneden
Seniorøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities mener de offsielle arbeidsmarkedstallene er de viktigste makrotallene denne måneden da det er en presis indikator som har stor betydning for forbruket. Meglerhuset ventet på forhånd en økning på 86.000 i antall sysselsatte, og hadde i forkant oppjustert tallet med 20.000 bare de siste dagene, ifølge TDN Finans.

Venter mindre effekt
I fjor høst var det et mønster i markedet hvor dårlige makrotall førte til børsoppgang grunnet økte forventninger til kvantitative lettelser. Seniorøkonomen utelukker ikke et slikt mønster i høst, men tror uansett effekten blir mindre enn i fjor.

- Situasjonen er annerledes nå enn i fjor. Da Bernanke begynte å snakke om QE2 på Jackson Hole i fjor kom det som en overraskelse på markedet. Det er ikke tilfelle nå og den nyhetseffekten man fikk i fjor, er ikke tilstede denne gangen, sa Wilhelmsen til TDN Finans i forkant av rapporten.

Oslo Børs og øvrige tonangivende europeiske børser svekket seg umiddelbart på nyheten. Børsen er ned 2,05 prosent til 372,37 poeng.

Les intervjuet med Frank Jullum her: - Holder en knapp på amerikanske lettelser

Les også:
Innkjøpssjefene mer optimistiske enn fryktet

USA-jobbtall svakere enn ventet

- Bare ett tall som teller (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.