- Jeg vil avvise at det på dette tidspunktet er grunnlag for at det har vært generelt for dårlig kontroll i Aschehoug. Det at mennesker gjør noe ulovlig, betyr ikke nødvendigvis at kontrollen er for dårlig, men at de gjør det på slike måter at det er vanskelig å oppdage.

- Hvordan kan du nå si at det ikke har vært manglende kontroll, når det er to saker så tett?

- Jeg mener det ikke kan sies at det har vært generell manglende kontroll i Aschehoug.

Norvik mener også at sakene er forskjellige.

- Hun var jo en skurk, og hun ble dømt for det. Men hun ble oppdaget av internkontrollen, og det er viktig å få med seg. Den andre saken er noe ganske annet, sier Norvik, og henviser til tidligere finansdirektør Marius Schatvet, som har vedgått underslag på mer enn fire millioner kroner.

- Den er på en helt annen måte sofistikert og vanskelig å finne ut av, fordi han har brukt falske navn og falske fakturaer og falske eposter. Vi har ikke sett alt ennå, og vi har ikke kommet til bunns, men dette er svindel som det dessverre er veldig vanskelig å oppdage. Men vi oppdaget jo det også, til slutt, sier Norvik.

Styrelederen vil også tydelig plassere ansvaret for underslagene.

- Det er de som har gjort noe gærent - ikke Aschehoug. Dette er mennesker som bryter tillit, som stjeler av virksomheten, og det er de som er problemet. Dette er risikoen med folk som er illojale og villige til å stjele. De kan finne mange måter å gjøre det på. Det betyr ikke nødvendigvis at kontrollsystemene er for dårlige.

Norvik understerker at det er styrets overordnede ansvar å sørge for gode kontrollrutiner, og at det nå gjøres en grundig gjennomgang av dette.

- Vi får se om vi og revisor burde ha oppdaget det. Det vet vi ikke nok om ennå.

Han sier styret har startet gjennomgang av rutiner både i kjølvannet av den kvinnelige regnskapskonsulenten og etter at den tidligere finansdirektøren ble oppdaget.

- Det er helt åpenbart. Dette er styrets overordnete ansvar. Både at kontrollen er god nok, og at vi eventuelt gjør de endringene som er nødvindige.

- Kjenner du til flere tilfeller i Aschehoug av denne typen?

- Jeg har aldri hørt om noe annet i den tiden jeg har vært i Aschehoug, og det er i 12 år, sier Harald Norvik

Les også: Full strid om avsløring av utro tjener

<b>Ansatte underslagsdømt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.