Acta faller 13,6 prosent på Oslo Børs mandag etter at finansminister Kristin Halvorsen i helgen fortalte DN.no at Kredittilsynet vil, med finansdepartementets velsignelse, allerede om få dager innføre en ny forskrift til verdipapirhandelloven. Forskriften vil sette en effektiv stopper for salget av de strukturerte spareproduktene fra blant annet Acta.

Les mer: Forbyr kompliserte spareprodukter

- Dette har vært et av de tunge produktene for Acta. Jeg har ikke detaljkunnskap hvor stor andel av produktene som er lånefinansiert, men det er en stor andel. Hvor stor får de svare på selv, sier analytiker Tom R. Svendsen i meglerhuset Corporate Advice and Research (CAR) til DN.no.

Les mer: Acta ville knapt hatt kunder

Sterkt i fjerde kvartal
Muligheten til å svare får Acta allerde i morgen når fondsselskapet legger frem resultatene for fjerde kvartal. Selve resultatpresentasjonen er det knyttet lite spenning til. Resultatet kommer til å bli knallsterkt.

Ifølge et resultatvarsel fra januar i år fikk Acta en brutto nytegning på 9 milliarder kroner i fjerde kvartal ifjor, opp fra 5,6 milliarder kroner i tilsvarende kvartal i 2006.

Driftsresultatet for fjerde kvartal er ventet å ende på 350 millioner kroner, opp fra 248 millioner kroner i tilsvarende kvartal året før. Driftsresultatet for hele året er ifølge resultatvarselet ventet å ende på 1050 millioner kroner mot 919 millioner kroner året før.

Stor organisasjon
Svendsen er imidlertid langt mer opptatt av hva selskapet nå kommer til å gjøre med den gigantiske utfordringen Kristin Halvorsen ga dem i helgen.

- De har etter hvert bygget opp en stor organisasjon, og de fortsatte med det gjennom hele fjoråret og ansatte totalt rundt 100 personer. Det som blir utfordringen nå er hvilke produkter disse skal selge, mener Svendsen.

Acta-sjef Simen Mørdre erkjente overfor DN.no i helgen at de strenge reglene for hvem som kan kjøpe de kompliserte spareproduktene vil by kapitalforvaltningsselskapet på utfordringer.

- Hvis beskrivelsen til finansministeren stemmer, er det svært få av våre kunder i dag som har den typen kompetanse. Det er noen, men ikke svært mange, sier Mørdre.

Vanskelig marked
Svendsen mener det fortsatt er et marked for ordinære aksjefond og eiendomsfond.

  - Men markedet ser vanskeligere ut i år enn ifjor, sier Svendsen og viser til at uroen i finansmarkedene også skaper betydelige utfordringer for selskapet.

- Det er vanskeligere å få finansiert prosjektene. Acta hadde for eksempel et stort boligprosjekt i Sverige som ville gitt god avkastning for de involverte og som de hadde gjort salgsavtale om, men kjøper fikk ikke finansiert det.

Han vil ikke svartmale situasjonen fullstendig, men konstaterer at Acta står overfor betydelige utfordringer.

- Jeg ser ikke for meg at eiendom, shipping, private equity og infrastruktur skal kunne erstatte de strukturerte produktene, sier analytikeren.

Short
Svendsen har et tolv måneders kursmål på 17 kroner for Acta-aksjen. Han anbefaler å shorte aksjen, til tross for at han venter at selskapet kommer med et solid utbytte i størrelsesorden 2,65 til 3 kroner aksjen.

Svendsen tror utsiktene til utbytteutbetalingen vil være med på å holde kursen oppe frem til etter dividendeutbetalingen 2. mai i år.

- Da har vi fått resultatene fra første kvartal. Jeg tror Acta håper å kunne bevise at de kan leve uten disse produktene. Men med den turbulensen som har vært så langt i år tror jeg det blir vanskelig.

Rådet hans er å shorte aksjen og rett og slett sitte og vente.

- Når utbyttet er utbetalt blir det veldig tungt å få aksjen opp igjen, mener Svendsen.

Tror ikke på oppkjøp
Svendsen har heller ingen tro på spekulasjonene om at selskapet kan bli kjøpt opp. Til det er prisen alt for høy på dagens kurser, mener han

- Selskapet prises til 4,8 milliarder kroner. Selskapet har i underkant av 400 rådgivere. Det blir mellom 11 og 12 millioner kroner per hode. Alle assets i et slikt selskap er hoder. Jeg kan ikke forestille meg at noen vil betale det. Jeg synes det høres ekstremt ut, sier Svendsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.