Den amerikanske sentralbanken Fed har bedt aktører i obligasjonsmarkedet om å lage prognoser på sentralbankens kjøp av statobligasjoner de neste seks månedene - og hvilken effekt det vil ha på rentene i obligasjonsmarkedet.

På den måten vil Fed kunne bedømme hva slags effekt de nye tiltakene vil få på veksten, ifølge Bloomberg News.

Neste uke ventes Fed å melde om statsobligasjonskjøp for ytterligere noen hundre milliarder dollar, ifølge et oppslag i the Wall Street Journal igår. De kvantitative lettelsene omtales også under forkortelsen "QE2", som i quantative easing 2.

Tidligere har ekspertene spådd obligasjonskjøp på 500-1000 milliarder dollar. Fed har alledere kjøpt statsobligasjoner for rundt 1.700 milliarder dollar for å dra den amerikanske økonomien ut av finanskrisen, ifølge undersøkelser som er gjort blant markedsaktører som handler gjeld med sentralbanken.

Vanskelig balansegang
Sentralbanken har sendt ut en undersøkelse kalt "The New York Fed survey", der banken spør om forventningene til størrelsen på kjøpene og hvor lang tid markedsaktørene tror Fed vil bruke. De spør også om hvor ofte markedsaktørene tror at Fed vil re-evaluere kjøpene, og hvor mye penger de tilslutt vil bruke.

- Hvis de kjøper for mye, tror jeg det er en reel sjanse for at rentene vil stige fordi folk er bekymret for inflasjonen. Hvis de ikke kjøper mye, vil det ikke få en effekt på markedet, sier sjeføkonom Stephen Stanley i Pierpont Securities til Bloomberg.

Frykten er at dersom obligasjonskjøpene blir for store, vil det virke inflasjonsdrivende. Det vil heve prisene på obligasjoner og skape en illusjon av høy årlig avkastning gjennom økte renter.

4.000 milliarder dollar
På mandag skrev DN.no at økonomene i Goldman Sachs har regnet seg frem til at den amerikanske sentralbanken Fed, kan komme til å måtte kjøpe statsobligasjoner for hele fire tusen milliarder dollar for å få den amerikanske økonomien til å rulle igjen.

Ekspertene Jan Hatzius og Sven Jari Stehn forventer imidlertid ikke at Fed kommer til å gå på langt nær så langt i sine såkalte kvantitative lettelser, ifølge CNN Money.

De tror at Fed kommer til å kjøpe statsgjeld for rundt to tusen milliarder dollar de neste par årene, altså rundt 12 tusen milliarder kroner. Det innebærer minst en dobling av nivået de fleste ekspertene tror er sannsynlig når Fed denne uken skal avsløre planene sine neste uke.

Et veldig hot emne
Fed-sjef i New York, William Dudley, tror at neste ukes runde med kvantitative lettelser, også kalt QE2, vil ligge på rundt 500 milliarder dollar, ifølge en tale forrige uke.

- QE er et veldig "hot" emne akkurat nå, og kommer til å bli svært viktig for oss. Vi føler at det er behov for 100 milliarder dollar i måneden, sier Tom Tucci, som er sjef for statobligasjonshandelen i Royal Bank of Canada, til Bloomberg News.

Prisen på amerikanske statobligasjoner med ti års løpetid steg for første gang på syv dager torsdag, og presset obligasjonsrenten ned 0,04 prosentpoeng til 2,68 prosent. Renten steg til sitt høyeste nivå på mer enn en måned igår på spekulasjonene om at Fed kommer til å kjøpe mindre statsgjeld enn ventet.

Les også:

<b>Fire tusen mrd. dollar for løfte USA</b>

<b>- Slutten på et 30 år langt bullmarked</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.