Renteguru Bill Gross, som leder verdens største obligasjonsfond Pimco (Pacific Investment Management Co.), mener at nye statsbobligasjonskjøp fra den amerikanske sentralbanken Fed mest sannsynlig kommer til å gjøre slutt på et 30 år langt bullmarked for obligasjoner.

Neste uke ventes Fed å melde om statsobligasjonskjøp for ytterligere "noen hundre milliarder dollar", ifølge Wall Street Journal.

- Å skriver ut sjekker på flere tusen milliarder dollar er ikke obligasjonseiernes venn, skriver Gross i sin månedlige investeringsrapport, ifølge Bloomberg News.

- Det er inflasjonsdrivende, og sannheten er, det er faktisk et slags ponzi-opplegg. Det hever prisene på obligasjoner og skaper en illusjon av høy årlig avkastning, men tilslutt kommer man til en blindgate der prisene ikke kan stiger mer, skriver han.

Sett sine beste dager
Fed har alledere kjøpt statsobligasjoner for 1,7 tusen milliarder dollar for å dra den amerikanske økonomien ut av finanskrisen, ifølge undersøkelser som er gjort blant markedsaktører som handler gjeld med sentralbanken.

Renten er allerede kuttet til nær null.

Gross sa allerede i mars at obligasjoner har sett sine beste dager, og anbefalte investorene å selge seg ned i denne aktivaklassen. Han solgte seg ned i statobligasjoner for tredje måned på rad i september, etter å ha hatt 63 prosent i denne typen papirer i juni.

Kraftig rentefall
Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner har falt fra toppen på 4,01 prosent i april til bunnen på 2,33 prosent i begynnelsen av oktober. Fallet kom etter at investorene kjøpte statobligasjoner i påvente av ytterligere statsobligasjonskjøp av den amerikanske sentralbanken.

Når prisen på statsobligasjoner øker, faller renten.

- Når man kommer til endestasjonen tilbyr markedet nær null prosent i avkastning, og stjeler penger fra kreditorenes lommer gjennom inflasjon og negative realrenter. Det kommer til å bety slutten på det store 30 år lange bullmarkedet i obligasjoner, skriver han.

4.000 milliarder dollar
På mandag skrev DN.no at økonomene i Goldman Sachs har regnet seg frem til at den amerikanske sentralbanken Fed, kan komme til å måtte kjøpe statsobligasjoner for hele fire tusen milliarder dollar for å få den amerikanske økonomien til å rulle igjen.

Ekspertene Jan Hatzius og Sven Jari Stehn forventer imidlertid ikke at Fed kommer til å gå på langt nær så langt i sine såkalte kvantitative lettelser, ifølge CNN Money.

De tror at Fed kommer til å kjøpe statsgjeld for rundt to tusen milliarder dollar de neste par årene, altså rundt 12 tusen milliarder kroner. Det innebærer minst en dobling av nivået de fleste ekspertene tror er sannsynlig når Fed denne uken skal avsløre planene sine neste uke.

- Nøkkelspørsmålet er ikke hvor stort det første steget blir, men hvor lang Fed kommer til å måtte gå for å sikre lav inflasjon og en bærekraftig sysselsetting, skriver Hatzius og Stehn i notatet.

Les også:

<b>Fire tusen mrd. dollar for løfte USA</b>

<b>- Spenningene er der fortsatt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.