Næringsminister Trond Giske inviterer mennesker fra ulike sektorer til å dele av sine erf#229er i foredragene "Hvis jeg var næringsminister". Tirsdag var turen kommet til investor, næringslivsleder og tidligere NHO-leder Jens Ulltveit-Moe.

Hans handlingsprogram er en helt ny energi- og næringspolitikk.

- Mye av strukturen i dagens næringspolitikk er gal. Den sementerer gamle strukturer, sa Ulltveit-Moe.

Slutt på snever tenkning
Ulltveit-Moes handlingsprogram er samlet om fem punkter.

- Jeg tror det er vesentlig å ha en helhetlig tenkning, innledet næringslivslederen.

- Det betyr at man ikke bare må dekke den snevre vareproduserende delen av næringslivet, sa Ulltveit-Moe.

Han pekte på at den direkte vareproduserende industrien kun sysselsetter 12- 13 prosent av den norske arbeidsstyrken.

Punkt nummer én ledet rett over til nummer to på listen.

- Det må være plass til det ufødte næringsliv. Vi har vært gjennom en periode med store endringer, og de blir bare større i årene som kommer, sier Ulltveit-Moe.

Les også: Ga Trond Giske pepper i 15 minutter på overtid

Lobbyistene får ikke bestemme
Ulltveit-Moe er tidligere leder av Norsk Rederiforbund og NHO, og sitter på lobby-erf#229 han vil benytte seg av som "næringsminister". Nan mener man må vise mot overfor lobbyister.

- Jeg har vært lobbyist i mange år, og jeg vet hvordan dagsorden blir kjørt av lobbyistene, sa Ulltveit-Moe.

Han mener at innspill som stammer fra egeninteresse er en veldig dårlig guide for hva lags verdiskapende næringsstruktur vi skal ha i Norge.

- Derfor mener jeg at det er veldig viktig å fusjonere nærings- , landbruks- og olje- og energidepartementenes eierinteresser og støtteprogram, sa Ulltveit-Moe.

- Det betyr i realiteten at dette er såpass store grep at det er det som statsminister Giske burde hatt som sitt handlingsprogram, sa han med et smil om munnen.

Han mener strukturen i dag er preget av at bukken passer havresekken", slik for eksempel Olje- og energidepartementet i dag kontrollerer både sokkelen og Statoil.

Et helt nytt departement
Det siste punktet på "næringsminister Ulltveit-Moes" handlingsprogram kommer som en følge av de andre.

- Jeg vil ønske å opprette et nærings- og energidepartement, sa han.

Ulltveit-Moe kaller dette et "nøkkeldepartement", med følgende "underavdelinger": Fornybar energi, karbonintensive næringer, vareproduserende næringer og tjenesteyting.

Les også:
<b>Ber Giske flørte mer</b>

<b>- Bare kom deg unna</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.