En undersøkelse gjennomført av Yougov for DN.no viser at over 50 prosent av norske arbeidstakere er godt fornøyde med sin nærmeste leder.

- Jeg synes ikke det er overraskende, sier Jan Ketil Arnulf, førsteamanuensis ved institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI.

Lav maktdistanse
Ledelseseksperten tror samarbeid er et viktig nøkkelord i norsk næringsliv. Dette er med på å gjøre at flere er fornøyd med situasjonen på sin arbeidsplass.

- Vi har veldig lav maktdistanse. I Norge har vi ikke den store tradisjonen for "sjefing", vi har tradisjon for samarbeid, sier Arnulf.

Han forteller at høy sosial tillit er med på å skape et godt arbeidsmiljø og tilfredshet blant arbeidstakerne.

- Det er mange steder i verden med lav sosial tillit, hvor lederens arbeidsoppgave i stor grad går ut på å overvåke sine ansatte. I norsk arbeidsliv er det en stor forståelse for at samarbeid er viktig, vi har på mange måter et veldig lavt konflikt- og misstillitsnivå i norsk arbeidsliv, sier Arnulf.

Veldig knirkefritt
Arnulf advarer mot svartmaling av samarbeidet mellom leder og medarbeider.

- Det er så mange som tjener mye penger på denne prestasjonsretorikken og kritikken av ledere. I realiteten er norsk næringsliv ganske produktivt, og norske bedrifter er veldig ledelsesslanke. Samarbeidet mellom ledere og medarbeidere i Norge går veldig knirkefritt, og det er nok mange som har investert i dårlige nyheter, sier han.

Arnulf mener at nordmenns svar på spørsmål om forholdet til deres nærmeste leder i stor grad avhenger av hvordan spørsmålet blir stilt.

- Jeg har en del data som viser at nordmenn flest mener at sjefen er en dårligere utgave av dem selv, men denne undersøkelsen er et godt korrektiv til mye av den problemilingen man ser rundt dette temaet fra blant annet sånne som meg, sier han.

Små forskjeller
LO-sekretær Are Tomasgard trekker også frem samarbeid som en viktig grunn til at så mange er fornøyd med sin nærmeste leder.

- Dette bekrefter det inntrykket vi sitter med om at det er gode samarbeidsrelasjoner mellom arbeidstaker og ledere i Norge. Det er nok det som også bidrar til at vi har god konkurransekraftt i Norge, sier Tomasgard til DN.no.

Tomasgard trekker frem at ulikhetene mellom arbeidstaker og leder er mindre i Norge enn mange andre steder.

- Man går på de samme skolene enten man blir leder eller medarbeider, det blir ikke de store forskjellene. Det at vi ikke har de store skillene, gjør at vi har respekt for hverandre og de rollene vi har, sier Tomasgard.

Les også:
- Bryter arbeidsmiljøloven 100 ganger hver dag
LOs sommerpatrulje avslørte 17 timers arbeidsdag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.