- Det er ikke lett å gi oppskriften på hvordan man skal bli rik. Og enda vanskeligere; hvordan bli rik på noe så jordnært som utvikling av eiendom, sier eiendomsinvestor Olav Thon.

Under Odin-konferansen i Oslo i dag, foredro mangemilliardæren om investering i eiendom, og om muligheter og utfordringer innen sektoren.

- Det er ikke snakk om å finne en lur idé, eller plutselig oppdage en formel, eller noen innen data som raskt lar seg omsette i en milliard eller to. Innen eiendom er det nitidig arbeid som gjelder, sier Thon.

- Ingen glupe ideer eller tanker
- Med meg har det gått forholdsvis bra økonomisk sier 87-åringen som på Kapitals siste liste over Norges 400 rikeste havnet på andre plass med en formue på 18,6 milliarder kroner, kun slått av John Fredriksens 46,1 milliarder.

- Men jeg må spørre meg hvordan i all verden dette har gått til, sier Thon.

Han viser til at han aldri lot seg friste til å selge de første eiendommene han kjøpte etter krigen.

- Det er ikke snakk om noen glupe ideer eller tanker, altså. Hvis jeg skal dele noe med dere må det være et så forslitt utrykk som ”langsiktighet”. Jeg kjøpte ikke bedre enn andre, men hadde langsiktighet.

Det blir lite igjen for de som går inn og ut av markedet, mener Thon, som poengterer at eiendom over tid har vist en fast stigning.

- Må tørre å tape
Det andre Thon var å utvikle eiendommene.

- Det var alltid et loft eller en kjeller som ikke var utnyttet.

- Slik var det med veldig mange gårder. Det som skjedde var stort sett at leieinntektene steg når man fikk tatt i bruk kjeller og loft eller andre arealer som lå uutnyttet. Da steg leieinntektene, og da steg også grunnlaget for å oppta nye lån, sier Thon..

Dermed kom det også inn driftskapital, eiendommens verdi økte, noe som økte eiendommens låneverdi – dermed ble de gjerne en eiendom til, og en til.

- Man må også tillate seg å investere i prosjekter som viser seg å ikke være vinnere uten å tape verken mot eller ansikt, sier Thon.

- Forherligelse av fritid
Thons portefølje er for det meste knyttet opp mot varehandel og forbrukerrelatert virksomhet.

- Og det har jo vist seg å være relativt fornuftig, sier Thon.

Thon mener at det ikke er nok, kanskje ikke engang nødvendig med utdannelse eller fagkunnskaper.

- Vi lever i en verden hvor det er en forherligelse av fritid og aktiviteter som ikke har noe med arbeid eller utvikling av virksomheter å gjøre. Men det eneste jeg kan si som skal til for å lykkes er blod, svette og tårer, sier Thon.

Les også: Opptur for Olav Thon

- Formuesskatten vil drepe den alminnelige økonomi

Kunsten å gi bort penger


Robbet Olav Thon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.