Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og olje-og energiminister Tord Lien hadde mandag samlet den norske oljeeliten for å diskutere norsk konkurransekraft (se faktaboks), der produktiviteten og kostnadsutviklingen på sokkelen var blant temaene.

Jeg tror ikke lønnen er så viktig som at prosessen er effektiv Statsminister Erna Solberg

Leif Sande, leder for LO-forbundet IndustriEnergi, mener oppskriften for Norges suksesshistorie offshore henger sammen med kompetente ansatte og god teknologi. Han avviser tesen om at lønninger og skiftordringer, der det jobbes to uker på, og fire uker av, er det som driver kostnadene på sokkelen.

- Det er ikke 2 – 4 skiftordningen eller den tariffbestemte lønnen som er kostnadsdriverne på norsk sokkel. Det er dårlig planlegging, feilslått prosjektering, underdimensjonering av nybygg og nye felt og papirmøllene på land som utfordrer konkurransekraften på norsk sokkel, uttaler Sande på forbundets nettsider mandag.

Forbundet har i lengre tid påpekt utfordringene med det høye aktivitetsnivået på sokkelen, ifølge ham.

- Dette har selvsagt gitt høye kostnader. Det er positivt at næringen nå signaliserer at aktivitetsnivået kan ha vært for høyt, at det har gått fort i svingene, og nå tar grep for å få større kontroll på kostnadsutviklingen, sier Sande.

Bekymringer for lønnsutviklingen var heller ikke fremtredende da statsminister Erna Solberg oppsummerte dagens møte tirsdag. Hun var mer opptatt at man måtte jobbe smartere.

- Det er behov for litt mer industrialisering i næringen selv, at de må kopiere prosjekter, få ned antall timer, sa hun.

Solberg var imidlertid tydelig på at kostnadsnivået er vår største utfordring i internasjonale markeder.

- Det dreier seg både om å lage effektive prosesser, og om hvilke lønnsstrukturer og arbeidslivsstrukturer vi har. Men jeg tror ikke lønnen er så viktig som at prosessen er effektiv, sier hun til NTB.

Steinar Våge
Maria Moræus Hanssen
Sverre Skogen
Jørn Rattsø
Stein Lier-Hansen,
Gro Brækken
Leif Sande
Anne-Grethe Ellingsen
Torjer Haller
Ståle Kyllingstad
Sturla Henriksen
Per Harald Kongelf
Jarand Rystad

Les mer:
Overrasket over tidsbruken i oljebransjen
Oljeboom hindrer norsk bråstans
- Kostnadsnivået er helt klart en bekymring
- Statoil er som et stort fat der fagforeningene har forsynt seg

Les også:
Bonus ga lønnshopp for finanssektoren



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.