Den økonomiske krisen i Hellas dominerte samtalene da Verdensbanken og Det internasjonale valutafondet (IMF) møttes i Washington i helgen.

- IMF, europeiske partnere, og alle involverte ser at det er nødvendig å handle raskt, sa sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Dominique Strauss-Kahn, under IMF og Verdensbankens vårmøte søndag.

Innen midten av mai må Hellas ha sikret seg nye, store pengesummer, for å kunne innfri lån på omkring 9 milliarder euro (71 milliarder kroner). En redningspakke verdt til sammen 45 milliarder euro (355 milliarder kroner), ligger på bordet, men Tyskland, og også Frankrike, har gjort det klart at Hellas ikke kan ta pengene for gitt.

Det haster å redde Hellas for å unngå at gjeldskrisen sprer seg til andre euroland som Portugal og Spania.

Flere av G20-landene, blant dem flere EU-land, tror at 45 milliarder euro som inngår i den diskuterte redningspakken ikke er tilstrekkelig, sa Canadas finansminister Jim Flaherty ifølge di.se.

Tyskland er viktig brikke
Et av hinderne for rask hjelp til Hellas, er Tyskland, som er ventet å bli største bidragsyter til redningspakken. Et bidrag fra Tyskland krever godkjennelse i Forbundsdagen, og det er stor folkelig motstand i Tyskland mot å bidra. Og det gjør ikke saken enklere at Tyskland står foran et viktig regionvalg 9. mai.

Før Tyskland eventuelt vil bidra krever de omfattende innstramminger i Hellas.

- Et tøft reformprogram er uunngåelig og et absolutt krav for at Hellas skal få støtte fra Tyskland og EU. Det faktum at hverken Tyskland eller EU har tatt noen beslutning om støtte innebærer at svaret kan bli både positivt og negativt, sa Tysklands finansminister Wolfgang Schaeuble søndag, ifølge Reuters.

– Det avhenger helt og holdent på om Hellas i årene som kommer fortsetter med det strenge spareregimet landet har innledet, sier Schäuble.

Hans franske kollega Christine Lagarde sier hun vil holde Hellas ansvarlig for deres uforsvarlige økonomiske politikk.


Les også: USA presser på for gresk redningsplan

- En redningsplanke til Hellas

Hellas ber om umiddelbar hjelp
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.