- Oops we did it again.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities har lagt tittelen på Britney Spears-sangen på et lysbilde for å illustrere at det er langt fra første gang verden opplever bankkrise.

- Vi har bankkrise ganske ofte. I utviklede land har vi bankkrise hvert 10 år. Vi trenger ikke avanserte finansielle instrumenter, vi trenger bare mennesker, sier Andreassen mens han viser frem lysbildet på First Securities årlige energiseminar på Grand Hotel i Oslo onsdag.

Den globale økonomien kan stabilisere seg i 2009. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, First Securities
Ikke sikre på hva som skjer
Som så mange andre peker Andreassen på at vi aldri har sett noe lignende som det vi ser nå.

- Vekstestimatene endrer seg hver dag. Det er det verste tilbakeslaget i verdensøkonomien siden krigen, sier han.

- Det er ikke tvil om at noe skjer, vi er bare ikke sikre på hva det er. Vi har aldri sett dette i fredstid, legger han til.

Kommer til å skje igjen
Han legger mye av skylden for finanskrisen på de liberale finansmarkedene vi har hatt de seneste årene.

- Det stiller et viktig spørsmål på G20-møtet. Vi kommer til å måtte finne nye måter å regulere kapitalmarkedene på. Dette kommer til å skje igjen, men det vil ta tid før vi får den muligheten, sier sjeføkonomen.

Han mener det er mange grunner til å være optimistisk nå, men minst like mange grunner til å være negativ.

- Spiralen kan fortsette ned før den snur. Men de statlige tiltakene de seneste månedene kommer til å slå inn. Jeg tror det er grunn til å være litt mer optimistisk enn snittet av økonomene, sier Andreassen.

Ikke regn med bankene
Selv om Norge foreløpig ligger bedre an enn de fleste andre land, tror Andreassen det vil ta lang tid før situasjonen stabiliserer seg.

- Ikke regn med bankene, de har ikke nok kapital. De ønsker ikke å bli nasjonalisert så de kommer til å være defensive nå. Bedriftene vil ikke bli møtt med åpne armer i bankene. Bankene er redde, og det kommer til å ta lang tid før man får kredittflyt herfra igjen, sier han.

Han peker på at kredittmarkedene imidlertid ikke lenger er helt lukket, og at vi ser en gradvis bedring i produksjonen i USA.

- Den globale økonomien kan stabilisere seg i 2009. Vi tror ikke at 2010 vil bli et veldig godt år, men hastigheten på nedturen vil komme ned. Det vil få positive effekter både for bedriftene og husholdningen, slik at de blir villige til å ta mer risiko, sier han.

- Jeg håper vi ser at dette slår til neste år, hvis ikke vil vel ikke jeg være her, avsluttet Andreassen spøkefullt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.