Nye makroanslag som DNB Markets la frem idag viser at boligprisene skal fortsette oppover de nærmeste årene, men i saktere tempo.

Meglerhuset forventer at prisoppgang på bruktboliger faller fra 4,7 prosent i 2012 til 2,6 prosent i 2015.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets peker på flere årsaker til at prisene fortsatt skal opp: Blant annet god inntektsvekst, lav arbeidsledighet og boligmangel i kombinasjon med forventet befolkningsvekst.

Prisoppgangen blir ifølge meglerhuset noe dempet som følge av høyt prisnivå, strengere egenkapitalkrav og gradvise renteøkninger.

- Dristig å vente på korrigering
Dørum er likevel klar på at en bør si opp leiekontrakten og heller kjøpe bolig om en har mulighet.

- Mitt syn på dette er at boligprisene kan korrigere, men å sitte og vente på at boligprisene skal korrigeres ned - for så kjøpe, er en dristig øvelse. Det å la være å kjøpe handler mest om at du enten ikke tåler en sannsynlig renteøkning eller bare skal bli boende på et område i et begrenset tidsrom, og av den grunn kan bli tvunget til å selge, sier sjeføkonomen.






Ifølge DNB Markets' prognoser for boligpris- og renteutvikling i kombinasjon med behovet for mer egenkapital som følge av boligprisvekst, ser det ut til at det bare blir vanskeligere for unge i etableringsfasen å komme inn på boligmarkedet.

En typisk etablererbolig som kostet 2 millioner kroner ved årsskiftet, vil koste drøyt 2,3 millioner kroner ved utgangen av 2015, hvis DNB Markets’ prognoser slår til. Det tilsvarer en økning på 15 prosent.

Med dagens krav til egenkapital holdt det å stille med 300.000 kroner i egne midler ved nyttår, mens du om fire år må ha 345.000 kroner i egenkapital for å kjøpe tilsvarende bolig.

 

Høyere renter
Til tross for en forventet lavere prisoppgang enn tidligere, mener Dørum det ikke vil bli lettere for unge i etableringsfasen å komme inn på boligmarkedet.

- Kombinasjonen av at Finanstilsynet strammer inn og at prisene presses opp i pressområder, vil sannsynligvis gjøre at gjennomsnittsinntektens kjøpekraft i dette segmentet vil bli enda dårligere, sier Dørum.

Skal en tro meglerhuset ser det også ut til at rentefesten går mot slutten. DNB Markets forventer at Norges Bank gradvis setter opp styringsrenten fra dagens 1,50 prosent til 4,50 prosent i slutten av 2015. Meglerhuset forventer at styringsrenten allerede blir justert med 0,25 prosent i august til 1,75 prosent.

Les saken: Nå skal renten settes opp 12 ganger

- Prisnedgangen kan bli forsterket
Dørum tror heller ikke på noen boligboble som kommer til å sprekke. Han mener det høye prisnivået kan forklares med lave renter, høye inntekter og moderat boligbygging.

Sjeføkonomen er likevel klar på at selv han ikke tror på noen boligboble, betyr det ikke at boligprisene ikke kan falle.

- Vi kan få en nedgang om rentene stiger mer, og vi får et tilbakeslag i økonomien som kan gi en inntektssvikt. I tillegg har Norge et høyt gjeldsnivå som kan begrense videre sterk vekst i boligprisene. Vi kan også ha en mulig finansiell akseleratoreffekt hvor et boligprisfall kan føre til lavere kredittetterspørsel og -tilgang, som igjen drar boligprisene videre ned. Prisnedgangen kan dermed bli forsterket, selv om boligmarkedet i utgangspunktet var "riktig" priset, sier Dørum.

Les flere saker:
To millioner for krypinn på Økern
Denne listen gjør boligen en halv million dyrere

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.