- Investorene er nervøse ved inngangen til uken, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets i sin morgensapport mandag.

Tirsdag og onsdag møtes den pengepolitiske komiteen (FOMC) i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed). Dette blir «unektelig det mest spennende denne uken», understreker Juel.

Det store spørsmålet er om sentralbanken vil vedta å begynne nedtrappingen av sine månedlige verdipapirkjøp. Ifølge sjeføkonomen er svaret fremdeles åpent.

50/50 sjanse
Den amerikanske sentralbanken kjøper hver måned stats- og eiendomsobligasjoner for tilsammen 85 milliarder dollar. Tiltaket, som er kjent som kvantitative lettelser, har som mål å presse ned rentene som husholdninger og bedrifter er stilt overfor. Samtidig skal det få opp inflasjonen og få i gang hjulene i økonomien igjen.

Sentralbanken har tidligere i år signalisert at oppkjøpene vil bli trappet ned så snart oppturen i amerikansk økonomi ser robust ut.

Steinar Juel viser til budsjettforlik i Washington i forrige uke, fortsatt sterke veksttall og en ikke for lav inflasjon. Dette mener han peker i retning av et snarlig vedtak om en første nedtrapping av obligasjonskjøpene. Meglerhuset hevder derfor det nå er 50/50 prosent sjanse for at et vedtak kommer allerede onsdag.

- Vi venter at tallene for KPI-inflasjonen i november, som kommer tirsdag, vil bekrefte liten risiko for deflasjon i USA, skriver Juel i morgenrapporten.

- Tror det drøyer
Også Handelsbanken Capital Markets tror det er 50 prosent sannsynlighet for at Fed vil begynne taperingen denne uken. I sin morgenrapport mandag peker meglerhusets seniorøkonom Marius Hov på økt sysselsetting samt at usikkerheten rundt den finanspolitiske situasjonen har avtatt etter budsjettforliket.

- Vi er imidlertid ikke fullt overbevist om Fed vil iverksette en tapering allerede nå, da det fremdeles finnes gode argumenter for å opprettholde støttekjøpene i samme omfang som tidligere, skriver Hov og peker særlig på lav kjerneinflasjon.

DNB Markets mener på sin side det er mer som taler for at Fed vil fortsette med å kjøpe verdipapirer i samme tempo, fremfor at de slakker av.

- Vi tror det vil drøye en stund til, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets

Preger markedene
De siste ukene har nøkkeltall som peker i den retning av tapering blitt tolket negativt i markedet, siden det kan innebære en reduksjon av stimulansene fra sentralbanken. I en artikkel på DN.no i helgen påpeker imidlertid flere økonomer at dette kan være i ferd med å snu.

- Det ser ut til at aksjemarkedet er mer innforstått med at nedskaleringen ikke nødvendigvis er negativt, sa blant annet sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebanken 1 Markets.

Det er riktignok ventet at spekulasjonene også vil fortsette å prege børser over hele verden de neste dagene.

Fredag endte de amerikanske børsene blandet, med Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 opp/ned med henholdsvis 0,10, 0,06 og -0,04 prosent

Neste mulighet for at Fed kan starte taperingen er i slutten av januar.

Les mer:
Nå kan gode nyheter faktisk være positivt
Vil at Fed bremser så raskt som mulig
Økt tro på Fed-nedtrapping
- Disse tallene gir Fed alle bevisene den trenger
- Lukter i aller høyeste grad «tapering» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.