Etter det BBC erfarer er det bare et spørsmål om tid før den irske regjeringen formelt ber om hjelp fra EUs stabiliseringsfond EFSF.

Hjelpen kan komme i form av et estimert lånebeløp på mellom 60 og 80 milliarder euro, ifølge kilder i EU som både BBC og Reuters har snakket med.

– Vi kan virkelig ikke se hvordan Irland kan være i stand til å klare seg uten EFSF-hjelp, sa en EU-kilde med kjennskap til forhandlingene.

Irland har imidlertid ikke formelt søkt om økonomisk hjelp, og landets finansminister Brian Lenihan sa fredag at Irland ikke har behov for å be om EFSF-lån. Han understreket at en eventuell irsk søknad om bruk av fondet vil sende feil signal til markedene om at landet ikke er i stand til å håndtere situasjonen på egen hånd.

Pengefondet

Også den tyske avisen Welt am Sonntag melder om at en redningspakke er nært forestående, og anslår at lånebeløpet kan bli på opptil 70 milliarder euro. I avisen, som siterer diplomater i EU, heter det at spesielt Spania og Portugal har presset på for å få gjennom tiltakene.

En annen kilde sa at EU forsøker å presse Irland til å godta hjelpen.

Sjefen for Det internasjonale pengefondet IMF, Dominique Strauss-Kahn, sa lørdag at Irland ikke har bedt om bistand fra ham.

– Hittil har jeg ikke mottatt noen forespørsel, og jeg tror Irland kan klare seg fint, sa han til journalister på sidelinjen av APEC-toppmøtet i Japan lørdag.

Det fryktes at Irland kan havne i samme likviditetskrise som Hellas, som i mai i år mottok en hjelpepakke på 110 milliarder euro og førte EU-landene inn i en gjeldskrise.

Møtes i desember

Irland er i dyp økonomisk krise, og mange investorer tviler på at landet kan betale ned gjelden sin. Irland venter å måtte bruke 45–50 milliarder euro på å få bankene på fote igjen som følge av uforsvarlig utlånsvirksomhet. Det tilsvarer 20 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP). I tillegg strir landet med et budsjettunderskudd på 12 prosent av BNP.

EFSF-fondet ble opprettet i forbindelse med Hellas-krisen, og det arbeides nå med å få på plass et nytt og permanent støttefond i 2013 som skal sikre tilliten til euroen.

Ifølge BBC vil en eventuell redningspakke ikke bli avtalt denne helgen, men Euro-landene har planlagt et møte 6. desember.

Les også: - Enige om å krympe EU-budsjettet


G20 i krisemøter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.