Orkla bekreftet tirsdag at de selger Elkem til China Bluestar for to milliarder dollar kontant.

Les: Elkem er blitt kinesisk

Det tilsvarer en selskapsverdi på 12,5 milliarder kroner.

Analytiker Henrik Schultz i Argo Securities mener salgsprisen er noe skuffende, og tror derfor aksjen kan falle noe tirsdag.

- Jeg hadde håpet på mer enn dette, sier han til TDN Finans tirsdag.

Knappe 20 minutter etter åpning på Oslo Børs har Orkla-aksjen falt 1,83 prosent til 56,35 kroner. Hovedindeksen er på samme tid opp rundt en halv prosent.

- Gir seg selv knapp tid
Analytikeren tror selskapsledelsen har følt et visst tidspress i forbindelse med salget, noe som er en uvanlig situasjon i Orkla. Dette kan ha hatt en marginal negativ effekt på prisen, mener han.

- Når man som selskap melder at man relativt raskt vil selge ut virksomhet, gir de seg selv ganske knapp tid. Dette gjelder nok også for salget av Borregaard og REC, sier Schiltz til TDN Finans.

Og tidspresset blir de ikke kvitt.

- De kan gjerne si at de venter på riktig pris og lignende, men det er klart at noe vil måtte skje ganske raskt. Noe av presset vil kanskje avta med salget av Elkem, men forventningene ligger fortsatt der, sier analytikeren.

Schultz tror også at Nobelprisen kan ha påvirket prosessen noe.

Tap på solar
Schultz hadde verdsatt Elkem Solar til 1,5-2 kroner pr aksje, tilsvarende rundt 1,5-2 milliarder kroner. Denne verdsettelsen er lavere enn mange andre analytikere. Han ventet at salgsprisen for Elkem samlet, eksklusive Energi, ville ende mellom 13 og 15 milliarder kroner.

- Selskapet får et betydelig tap på sine investeringer i solarvirksomheten, sier han.

Tror prisen var lavere enn konsensus
Analytikere TDN Finans har snakket med de seneste dagene hadde anslag høyere enn salgssummen (EV 12,5 milliarder kroner), og var blant annet usikre på i hvilken grad Orkla ville kreve å få betalt for de 4,5 milliarder kronene selskapet har investert i solar-området.

Schultz understreker imidlertid at man ikke skal vektlegge de seneste prisanslagene fra markedet, som har vært oppe i 15 milliarder kroner. Årsaken er at aktørene ofte "skriker ut" høye anslag når salget nærmer seg, og handler på at forventningene stiger.

- Men jeg tror nok prisen likevel var lavere enn konsensus, sier analytikeren.

Schultz tror at det ekstraordinære og ordinære utbyttet for 2010 samlet vil bli på 4-6 kroner, og at resten av salgsprovenyet sannsynligvis vil bli brukt til gjeldsnedbetaling og finansiering av nye oppkjøp,

- Markedet er godt nå, og jeg tror Orkla vil sørge for at de har ammunisjon til å gjøre oppkjøp, sier Schultz.

Vil nedjustere Orkla-estimatene
Orkla-estimatene vil han imidlertid sannsynligvis ta noe ned.

- Jeg ender sannsynligvis med en nedrevidering på to-tre kroner på kursmålet, men lå høyt på 75 kroner i utgangspunktet, sier han.

Gjennomsnittlig kursmål blant de 13 Orkla-analytikerne i Bloombergs database er 64,40 kroner. Tirsdag endte kursen på 57,40 kroner.

Les også: Elkem er blitt kinesisk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.