Orkla bekrefter i en børsmelding tirsdag morgen at selskapet har signert avtale om salg av Elkem til kinesiske China National Bluestar Group Co. Ltd. (Bluestar).

Salget er en del av den ferske Orkla-sjefen Bjørn Wiggens ryddesjau.

- Transaksjonen er i tråd med Orklas strategi om en mer fokusert portefølje med satsing på merkevarer og aluminiumløsninger, samt å redusere konsernets eksponering mot solindustrien, sier Wiggen i børsmeldingen.

Han peker på at Elkem nå får en eier som representerer en sterk industriell kultur, og som har kapital og markedsadgang til å videreutvikle Elkems virksomheter, herunder Elkem Solars energieffektive prosess for produksjon av solcellesilisium.

Får inn to milliarder dollar
Prisen er oppgitt til to milliarder dollar, og omfatter divisjonene Elkem Silicon Materials, Elkem Foundry Products, Elkem Carbon og Elkem Solar.

Orkla beholder aksjene i Elkem Energi og sin eierandel på 85 prosent i AS Saudefaldene.

Kjøpesummen for aksjene gjøres opp kontant, og tilsvarer en Enterprise Value for Orkla på vel 12,5 milliarder kroner.

Dagens Næringsliv omtalte salget allerede mandag, og skrev da at et endelig salg bare var en underskrift unna. Orkla gikk senere mandag ut og bekreftet at selskapet forhandler om Elkem-salg.

Orkla holder pressekonferanse klokken 10.00. DN.no vil være tilstede på pressekonferansen og kommer tilbake med mer.

Les også: Norge - Kina 1-1

- Ja, vi forhandler om Elkem-salg

LO kritisk til Elkem-salg

Selger Elkem til Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.