Atle Eide har skuffet stort ved de to forrige kvartalsrapportene fra selskapet, men ifølge Eide selv er det familiære årsaker til at han nå tar sin hatt og går.

- Det var en forutsetning for meg å jobbe med utgangspunkt i Stavanger, men etter oppkjøpet ble selskapet lagt til Oslo. Jeg har en avtale som gjør at jeg kunne tre ut, sier Eide til DN.no. Han har familie som bor i Stavanger og har siden sommeren 2006 pendlet til Oslo.

Les også: Blemme i Marine Harvest og Begredelig fra Fredriksen

Syv millioner
Atle Eide har avtale om to års lønn ved fratreden, noe som tilsvarer syv millioner kroner. Han har ingen opsjoner i selskapet.

Han har tjent gode penger på laksegiganten de siste årene. Da han overtok var Pan Fish nærmest konkurs, og han fikk en lukrativ opsjonsavtale. Bare det siste året har han solgt aksjer for 28 millioner kroner, noe han er blitt kritisert for. Han solgte sist på kurser på 7,15 kroner, seks prosent over dagens kurser.

Ikke fått sparken
- Jeg fikk en avtale da jeg begynte i Pan Fish, da selskapet var nesten konkurs. Jeg fikk en spesiell avtale der jeg kunne si opp selv. Den var ganske lukrativ, jeg får kompensasjon selv om jeg slutter selv. Jeg har ikke fått sparken, sier Eide til DN.no.

Han avviser at hovedeieren John Fredriksen har gått lei av å vente på resultater.

- Nå tjener det bra med penger, så da kan jeg tillate meg å be om avløsning. Hvis man sammenligner resultater fra de andre havbrukselskapene ligger vi godt an. Når det gjelder resultatgrad i er det bare Salmar og Austevoll Seafood som ligger bedre an enn oss, og hvis man ser på kursutsviklingen er det kun Lerøy som ligger over oss. Tallene er ikke så bra som de burde, men i bransjesammenheng er det bra, sier Eide.

Han kan ikke få lovprist Marine Harvest og hovedeieren John Fredriksen nok.

Et eventyr
- Vår hovedeier har støttet selskapet på en fenomenal måte. Jeg snakker med både John og Tor Olav (Trøim, red anm.) hele tiden, de sitter begge i styret. Det er fantastisk selskap. Hvis det hadde ligget der jeg bor ville jeg aldri ha sluttet. Det vil blir større og mer lønnsomt fremover, sier han.

Hva han skal sysle med fremover er ikke klart ennå.

- Jeg har fått flere henvendelser, men jeg har ikke hatt tid til å tenke på det ennå, sier den avtroppende konsernsjefen.

Eide oppsummerer sine fem år slik:

- Det har vært et kjempemessig eventyr. Først var det en helt spesiell prosess ved at vi var eiet av bankene. Vi snudde rundt på et konkursselskap som Pan Fish var på to år, så kom John og Tor Olav på banen. Jeg har fått lov til å bruke min kunnskap sammen med det fantatiske Fredriksen-systemet, sier Eide.

Lang kø
Han mener han forlater en av de mest attraktive lederjobbene i Norge.

- Med de vekstambisjonene og et av Norges mest internasjonale selskap og med en eier som virkelig vil ta selskapet videre vil det nok være en lang kø av folk som vil overta, sier Eide.

Ifølge en børsmelding skriver selskapet at styret gir stor anerkjennelse til Atle Eides innsats for å gjennomføre de store oppkjøpene av Fjord Seafood ASA og nederlandske Marine Harvest for å virkeliggjøre visjonen om å skape verdens ledende oppdrettsselskap.

Onarheim tar roret
Nestleder i styret, Leif Frode Onarheim, går inn som konstituert konsernsjef i tiden frem til ny konsernsjef har akseptert og tiltrådt stillingen.

- Jeg vil gjerne takke Atle Eide for hans innsats for selskapet og aksepterer hans ønske om et nytt liv, sier styreformann Svein Aaser.

Styret i Marine Harvest har ingen ny konsernsjef i kikkerten, og vil lete både i Norge og internasjonalt etter den riktige personen. Spesielt kunnskap om markedsforhold vil bli tillagt vekt.

- Vi ønsker en leder som har demonstrert gode lederegenskaper, har nasjonal og internasjonal erf#229 og gjerne med en styrke på markedssiden. Vi vil heller ikke begrense oss til bare å lete i Norge, men også se utover landets grenser, sier Aaser til TDN Finans.

Ledet sammenslåingen
"Styret anser nå at det konsoliderte selskap går inn i en ny fase med stor vekt på å hente ut integrasjonsgevinster, forsterke videreforedling og salg, og å utvikle organisasjonen for å befeste stillingen som et ledende sjømatselskap globalt, noe som vil legges til grunn i leting etter fremtidig konsernsjef", heter det i meldingen.

Atle Eide har vært konsernsjef i Pan Fish siden 2003, og har også ledet oppkjøpsprosessen av Fjord Seafood og Marine Harvest.

Eide var før det sjef for jordbruksmaskinselskapet Kverneland, som ifølge investor Jens Ulltveit-Moe hadde en "vekst-kåthet som minnet litt om Kværners".(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.