Den franske storbanken Société Générale hevdet søndag at Kerviel forsøkte å svindle banken for svimlende 50 milliarder euro – nesten 400 milliarder norske kroner.

  Lørdag ettermiddag ba politiet Jérôme Kerviel om å melde seg – og da møtte han umiddelbart opp i lokalene til «La brigade financiére», enheten for økonomisk kriminalitet i Paris.

– Han samarbeider – og er villig til å forklare seg. Etterforskningen er ekstremt fruktbar, sa økokrimsjefen Jean-Michel Aldebert søndag kveld.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har politiet konsentrert seg om hvordan 31-åringen skal ha klart å omgå bankens omfattende sikkerhetssystemer. Muligheten for at han også har vært en «hacker» for å klare å utføre den angivelige svindelen, er en av teoriene man jobber etter, ifølge en politikilde.

Men det politiet først og fremst vil ha svar på, er om han har jobbet alene, og hva som var motivasjonen hans. Ville han bare øke sin bonus, som i 2006 var på skarve 11.000 kroner? Eller var han en del av større «insider trader»-sirkel?

«Le trader fou» – den «gærne» traderen, er nå tilnavnet Jérôme Kerviel har fått i franske medier.

Som DN skrev lørdag, er det mange franske ledende økonomieksperter som ikke tror på svindelforkl#229en til Société Générale. Det er en kritikk som har økt i styrke i løpet av helgen.

Les mer: Sår tvil om Société Générales forkl#229

– Hans anstrengelse for å skjule sine aktiviteter kan beskrives som et mutert virus, sa Daniel Bouton, toppsjefen i Société Générale, i et intervju med Le Figaro lørdag.

– De oppdiktede og svindlerske operasjonene utviklet seg hele tiden. Når kontrollsystemene fant noe unormalt, klarte han å overbevise sikkerhetsavdelingen om at det bare var snakk om en liten feil, legger toppsjefen til.

For Kerviel kjente til alle hemmeligheter når det gjelder kontrollprosedyrer, etter å ha tilbragt flere år i bankens «The middel office», der alle transaksjoner overvåkes. 31-åringen blir ikke karakterisert som noe finansgeni, men derimot som et datageni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.