DN fulgte pressekonferansen med Yaras konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og styreleder Bernt Reitan fortløpende onsdag formiddag.

10.36: Da er pressekonferansen over. Haslestad og Reitan går nå over til individuelle intervjuer med pressen.

Følg videre med på DN.no utover dagen for flere oppdateringer, og i morgendagens papirutgave.

10.35: - Pressen har en viktig oppgave i å følge opp bedrifter. DNs saker rundt årsskiftet 2011 var blant elementene som førte til at jeg gikk til styret med informasjonen vi hadde, sier Haslestad på spørsmål om hendelsene som førte til at Økokrim og styret ble varslet.

10.34: - Jeg er overbevist om at vi vil komme styrket ut av denne saken. Vi må huske at dette er noe som skjedde relativt langt tilbake i tid, sier Haslestad.

10.32: - Vi ønsket åpenhet, vi har gjort en granskning sammen med Økokrim og snudd alle stener så lenge vi klarte. Vi ønsker å forsikre oss om at dette er over, og å komme ut som et styrket selskap, sier Haslestad.

Haslestad sier at han ikke frykter forfølgelse fra andre land.

10.31: - Forelegget fra Økokrim er basert på de funn de har gjort. Det bekrefter de granskningsfunnene vi selv fant. Da vi ble presentert funnene, vurderte vi saken og et enstemmig styre aksepterte boten, sier Reitan.

Reitar forteller at de hadde et styremøte i går, hvor de besluttet å akseptere boten, etter å ha fått forelegget fra Økokrim like før møtet.

- Det er en hard straff, men vi aksepterer den, sier Reitan.

10.28: - I styret har vi evaluert hele saken løpende. Jørgen Ole Haslestad og hans team har gjort en kjempejobb med å gjennom alle rutiner. Vi i styret er meget godt fornøyd med jobben som er gjort, og føler oss trygg på det ikke kommer slike saker igjen, sier styrelederen.

- Dagens Yara har nulltoleranse, og vi tror ikke at dette skjer igjen, sier Reitan på spørsmål om det nå går an å stole på selskapet.

- Jeg føler meg komfortabel med å si at jeg ikke har tro på at det kommer til å skje slikt igjen, sier Reitan.

- Jeg er trygg på det samme, følger Haslestad opp.

10.26: - Nå kjenner ikke vi alle detaljene i Økokrims etterforskning. Min forståelse er at etterforskningen har bekreftet de forholdene vi påpekte i vår interne granskning. De har gått mye dypere, og selvfølgelig har de en grundigere gjennomgang enn vi hadde i vår granskning, sier Reitan.

10.22: - Vi kjenner ikke til annet enn at Thorleif Enger, Tor Holba, Hallgeir Storvik er de som er siktet, sier Haslestad.

- Vi har ikke funnet grunnlag for å avskjedige noen som er involvert i saken, sier Haslestad.

Haslestad sier videre at deres egen interne granskning ikke fant grunnlag for at de tre tidligere nevnte hadde gjort noe lovstridig.

- Økokrim hadde andre forutsetninger enn oss til å finne noe. Deres feilaktigheter er nå påvist av Økokrim. Det har vært et viktig arbeid som følge av samarbeid med utenlandsk politi, sier Haslestad.

- Styret har det overordnede ansvaret for selskapet. Jeg har vært med i styret siden mai 2009. Vi har hatt denne saken på dagsorden i hvert eneste møte. Vi har diskutert oppfølging og tiltak for at det ikke skal skje igjen, sier styreleder Reitan.

- Jeg vil ikke kommentere det som skjedde i styreledelsen før dette, sier Reitan.

10.18: - Jeg vurderer mitt ansvar på den måten at jeg står rett for alt jeg har gjort. Min forståelse er at noen av forholdene fortsatte inn i 2009, svarer Haslestad på spørsmål om hans eget ansvar i saken, all den tid Økokrim påpekte at forholdene fortsatte inn i 2009 i sin rapport.

Det er kontrakten Haslestad signerte i Libya i februar 2009 som er forholdene Økokrim siktet til.

10.15: - Vi har jobbet med etikkarbeidet i selskapet. Jeg startet umiddelbart etter at jeg gikk inn i selskapet. Det var ting i perioden 2008 til 2011 som gjorde at det fra min side ble stilt spørsmål om ting i selskapet. Vi ønsker å få undersøkt spørsmålene i større grad før vi kontaktet Økokrim, sier Haslestad.

10.14: - Økokrim mente vi burde ha varslet på et tidligere stadium. Jeg følte på daværende tidspunkt at det ikke var nok informasjon og grunnlag til å varsle, sier Haslestad.

10.14: - Det var mange ting. Vi ønsket å gå til styret, innføre egen granskning. Den avgjørelsen jeg tok i 2008 står jeg fullt ut for. Det var flere ting som gjorde at jeg ville gjøre egen granskning, sier Haslestad på spørsmål om hvorfor de ventet i flere år før de kontaktet Økokrim.

10.13: Styreleder Reitan vil ikke svare på om de deler samme konklusjon som Økokrim.

10.11: - Det er ingen tvil om at dette har vært tungt for alle i Yara. Vi varslet selv om saken, har vært proaktive, gjennomført en granskning, ryddet opp og akseptert straffeskyld, sier Haslestad.

- Jeg garanterer at historien bak oss ikke kan skje igjen, avslutter Haslestad.

Nå åpnes det for spørsmål fra salen.

10.10: Haslestad snakker om at tonen fra toppen er avgjørende. Han sier han selv kom inn i selskapet med en holdning som sier at lovbrudd og korrupsjon ikke tolereres.

10.09: Haslestad snakker om etiske hensyn i forretningsprosessene til Yara. De innførte i 2010 en etikkhåndbok for de ansatte. I 2010 kom Yara også med en "Code of Conduct" for sine forretningspartnere, om hvilke forventninger Yara har til selskap de samarbeider med.

10.05: - I april 2011 varslet vi Økokrim, om mistanke av uregelmessigheter knyttet til et samarbeid med et selskap i Libya, sier Haslestad.

- Vi kontaktet advokat Jan Fougner, som ledet vår egen granskning. Informasjonen han kom med ble delt med Økokrim, sier han.

- Vi har hatt et godt samarbeid med Økokrim, som har hatt fullt innsyn i vår granskning.

- I juni 2012 leverte Fougner sin rapport til oss. Den viste utbetalinger som var uakseptable for vårt etiske regelverk.

- Økokrims konklusjon er at flere av forholdene er lovstridige.

Haslestad vil gå gjennom flere tiltak for å forhindre lignende saker.

10.04: - Jeg vil understreke at dette er en ekstremt alvorlig sak for Yara, sier Haslestad.

- Det var aldri tvil om å sette inn alle ressurser vi kunne for å rydde opp.

10.04: Nå tar Jørgen Ole Haslestad ordet.

10.04: - Det har vært viktig for styret å få all fakta på bordet, og ta lærdom av feilene som er gjort. Viktigst av alt er at ledelsen og selskapet har arbeidet proaktivt for å hindre at slikt skal skje igjen, avslutter Reitan.

10.03: - Dette er en spesiell og alvorlig dag for Yara, sier Yaras styreleder Bernt Reitan

- Vi har nulltoleranse for korrupsjon. Slikt skal ikke forekommer, sier Reitan.

- Det var derfor vi kontaktet Økokrim for tre år siden, og parallellt startet vår egen granskning, sier han.

10.00: Pressekonferansen er i gang. Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad er til stede.

09.55: Det er fem minutter til pressekonferansen begynner. Det er et stort presseoppbud til stede.

LES OGSÅ:

Yara vedtar korrupusjonsbot på 295 mill. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.