Styret i gjødselsprodusenten Yara International erkjenner straffskyld og aksepterer en foretaksbot og inndragning på i alt 295 millioner kroner fra Økokrim, opplyser selskapet i en melding onsdag.

company:yar

Grov korrupsjon
I en pressemelding fra Økokrim fremkommer det at boten er gitt for tre tilfeller av grov korrupsjon for bruk av bestikkelser overfor høytstående offentlige tjenestemenn i Libya og India, samt bestikkelser overfor en leverandør i Russland i perioden 2004-2009.

- Til sammen dreier det seg om avtaler om bestikkelser for cirka 12 millioner dollar", heter det i meldingen fra Økokrim.

Rekordbot
Foruten en bot på 270 millioner kroner, omfatter forelegget inndragning av utbytte med 25 millioner kroner, ifølge Økokrim.

I skjerpende retning er det lagt betydelig vekt på at, slik Økokrim mener å kunne bevise, at bestikkelsene er forankret hos personer i Yaras tidligere konsernledelse.

Boten er den største gitt noe norsk foretak noensinne, og er nær femten ganger større enn den tidligere rekorden på 20 millioner kroner.

Den ble tildelt Statoil i kjølvannet av selskapets Iran-skandale for over ti år siden.

- Erkjenner straffeskyld
Yara beskriver foretaksboten på 270 millioner kroner som gitt for historiske forhold knyttet til uregelmessigheter relatert til etablering i Libya, et urealisert prosjekt i India og virksomheten i Sveits.

I tillegg til dette har Økokrim pålagt inndragning av 25 millioner kroner knyttet til tidligere fosfatleveranser, opplyser selskapet.

- Når vi vedtar boten og erkjenner straffskyld er det fordi Økokrims funn er i tråd med resultatene av vår egen granskning. Straffen er hard, men vi aksepterer den, sier Bernt Reitan, styreleder i Yara.

Knusende kritikk
Økokrim mener at Yaras anti-korrupsjonsarbeid fram til 2008 var utilstrekkelig, blant annet i form av mangelfulle interne retningslinjer og sviktende fokus hos daværende ledelse.

- Foretaket burde den gang ha foretatt seg mer for å forebygge lovbruddene", heter det.

Økokrim har også lagt vekt på at mistanke om korrupsjon var kjent for konsernledelsen allerede i 2008, mens foretaket varslet Økokrim våren 2011.

"At Yara selv kontaktet Økokrim er tillagt vekt i formildende retning ved utmåling av boten", fremgår det.

Økokrim har også vektlagt i formildende retning en "god og konstruktiv" kontakt med selskapet og Yaras granskere, men presiserer at straffesaken primært et opplyst gjennom Økokrims egen etterforskning og i samarbeid med utenlandsk politi.

Vurderer tiltale
Økokrim vil "med det første" avgjøre tiltalespørsmålet for personer tilknyttet foretaket på tiden da lovbruddene fant sted, fremgår det.

I april 2011 satte Yara selv i gang en ekstern granskning samtidig som selskapet rapporterte mulige uregelmessige forhold til Økokrim, opplyser selskapet. Hovedfunnene fra den eksterne granskningsrapporten ble lagt frem i juni 2012.

- Vi ser alvorlig på denne saken. Både selskapets eksterne granskning og Økokrims etterforskning har avdekket uakseptable og skuffende forhold. Vi har i denne perioden bistått Økokrim og gitt dem tilgang til alt materiale, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad.

BAKGRUNN:
Yara ville kjøpslå med Økokrim
Utvidet siktelse mot Yara
Storeier er «urolige» og «bekymret»
Yara er varslet om tidenes bot

Les også:
Verdensbanken: Spår høyere vekst for første gang på tre år

<b>Asia i dag: Kina renner over med dollar </b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.