Forvalter Kristian Falnes i Skagen Global utelukker ikke at den europeiske gjeldskrisen kan forverre seg i løpet av 2012, selv om han ikke er blant dommedagsprofetene som ser for seg en global resesjon.

- Skal du ha aksjer, så skal du ha en lenger sparehorisont enn 2012 – fire-fem år i alle fall, sier han til DN.no under Skagen Fondenes nyttårskonferanse på onsdag.

Men har du litt tålmodighet og tåler noen røffe svinger i tiden fremover, ser Falnes store muligheter, spesielt i sykliske industrier der aksjer er svært lavt priset i forhold til inntjeningen i selskapene, ifølge forvalteren.

Fremvoksende markeder
Og viktigst av alt: en vesentlig del av virksomheten må være i vekstmarkeder, i en tid der europeiske økonomier sliter med lav vekst og høy arbeidsledighet.

- Jeg ville ikke vedde på den italienske konsumenten, for å si det slik, påpeker Falnes.

- Jeg anbefaler selskaper som godt kan være hjemmehørende og noterte i Europa, men som har en stor del av aktiviteten sin i Kina, India, Øst-Europa, Sør-Amerika, som har en global tilstedeværelse. I mitt fond har vi en god del store, globale, multinasjonale selskaper, som har et godt distribusjonsapparat i fremvoksende markeder.

Falnes nevner malinggiganten Akzonobel, Heidelberg Cement og Unilever. Av Oslo-noterte selskaper nevner han gjødselgiganten Yara International YAR, aluminiumsprodusenten Norsk Hydro NHY, og naturligvis oljeselskapet Statoil STL, børsens største.

- På Oslo Børs er det veldig få selskaper som er en investering i Norge. Hvis du kjøper Yara, Norsk Hydro eller Statoil så har det ingenting med utviklingen i norsk økonomi å gjøre. Hydro er egentlig et veddemål på hvordan veksten i Kina går fremover, sier han.

- Du kan godt investere i Europa, men det du egentlig investerer i er utviklingen i India og Kina, oppsumerer Falnes.

- Vær varsom med europeisk finans
Det Falnes vil holde seg langt unna, derimot, er den europeiske banksektoren. Han peker på at sektoren fortsatt er underkapitalisert og at den ikke har vært gjennom den samme ”renselsesprosessen” som for eksempel den amerikanske banksektoren har hatt.

- Jeg vil være svært forsiktig med å investere i europeisk finans før denne renselsesprosessen er kommet godt i gang. Vi ser tall på 100 eller 200 milliarder euro som trenges i ny egenkapital i den europeiske banksektoren. Men det å virkelig få tak i kvaliteten på aktiva i denne banken – hva er utlånene egentlig verdt? – det er knøtt umulig. Så selv om kursene er kommet noe ned og noen av bankene har begynt med en rekapitaliseringsprosess, ville jeg vært litt varsom, sier han.

- Du har tid etterpå. Du trenger ikke være i forkant av en slik prosess, mener Falnes.

Les mer fra Skagen Fondenes nyttårskonferanse:

<b>- Obligasjonsmarkedet kan være en boble</b>

<b>- Vi er annerledes</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.