- Jeg ville følt meg forferdelig ukomfortabel med det som skjer med de norske boligprisene, sa Robert Shiller til forsamlingen under Skagens nyttårskonferanse onsdag.

Shiller er professor ved Yale, og en av skaperne av boligprisindeksen Case-Shiller, og mannen som forutså både dot.com-krasjet og boligkrisen i USA.

Nå er det utviklingen i norske boligpriser som får mannen til å steile. Til Dagens Næringsliv onsdag sa Shiller at det er vanskelig å si med sikkerhet at noe faktisk er en boble.

- Men dette ser ut til å være ganske nær slutten, sier Shiller.

Les: Ekspert frykter norsk boligboble

Tror ikke på boligkrasj
Professor ved Norges Handelshøyskole (NHH), Øystein Thøgersen, blir ikke særlig skremt av Shiller.

- Det er ikke sannsynlig at boligprisene vil falle de neste årene, sier Thøgersen til DN.no.

- I et passe robust, greit scenario for norsk økonomi vil boligprisene holde seg ett, to år til, tror professoren.

Han mener utviklingen i disponibel inntekt i husholdningene støtter opp om positiv utviklingen i boligprisene.

- Da ser det bra ut, sier han.

I grafen som får Shiller til å steile er boligprisutviklingen sett i forhold til utviklingen i realprisene (KPI). Det gir et mer dystert bilde.

- Da ser det ikke bra ut, sier Thøgersen.

 

Er vi annerledes?
Shiller tror at de norske boligprisene har kunnet vokse til et nivå som er helt løsrevet fra hva det faktisk koster å bygge en bolig, fordi vi har historien med store oljefunn. Bobler bygges på "gode historier", og oljen kan være en slik historie, mener Shiller.

Oljen gjør at vi nordmenn føler oss annerledes, tror Shiller. Det er en oppfatning han mener er feil.

- Hvorfor er det annerledes her? Folk eier jo ikke olje når de kjøper et hus? spør Shiller i Dagens Næringsliv.

Thøgersen ser poenget, men mener at Norge i grove trekk er i en særstilling i forhold til andre europeiske land.

- Vi er annerledes enn Europa i den forstand at der andre bygger gjeld, der bygger vi formue. Det er med på å skape en robusthet, og derfor er vi annerledes. Det så vi jo under krisen i 2008, der vi fikk et mildere konjunkturforløp på grunn av disse særtrekkene i norsk økonomi, sier Thøgersen.

En særlig heldig stilling kan likevel ikke bli en hvilepute.

- Det er alltid farlig å si at vi er annerledes, tyngdekraften gjelder ikke her. Det er et varselsignal i seg selv hvis litt for mange sier det, sier Thøgersen.

- Ingen vet når det sier stopp
Selv om Thøgersen mener boligmarkedet vil holde seg de neste årene, er han enig med Shiller i at den eksposive prisveksten ikke kan vare for evig.

- Holder man seg til Shillers ti års perspektiv, da vil ikke utviklingen holde seg. Ingen vet imidlertid når det sier stopp, sier Thøgersen.

Han viser til Shiller, som forteller at konseptet bobler fungerer slik at det er veldig lett å si at dette måtte skje etter at boblen har sprukket.

- Dersom boligprisene kollapser i dag kan jeg og mange andre lage en presentasjon i morgen som sier at dette måtte skje, fordi veksten ikke er bærekraftig, fordi folk har masse gjeld, dersom renten stiger mye, og så videre. Men det er ikke et naturlig hovedscenario, sier Thøgersen.

Les også: Denne mannen skal stoppe løpske boligpriser i Norge

- Vanskelig å se for seg boligprisfall

- Den økonomiske boblen Norge har levd i vil sprekke


- Boligen gjør deg aldri mer rik (2010)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.