Økonomer DN.no har snakket med mandag føler seg mer eller mindre sikre på at Norges Bank hever renten i august. Men utover høsten kan sentralbanken komme til å bli mer forsiktig enn planlagt med renteøkningene.

Solid overraskelse
Prisveksten, som er sentralbankens viktigste mål i rentesettingen, er nemlig langt fra like høy som ventet. Både ekspertene, markedet og sentralbanken fikk seg en solid overraskelse da SSB la frem Konsumprisindeksen for juni tidligere i dag.

Den såkalte kjerneinflasjonen, som viser den underliggende utviklingen i prisene, steg med 0,7 prosent på årsbasis i juni. Norges Bank hadde sett for seg en vekst på 1,1 prosent. Siden prisveksten ofte varierer mye, er økonomene er varsomme med å konkludere etter et enkelt tall. Men dersom utviklingen fortsetter i samme mønster, blir sentralbanken nødt til å revudere antall rentehopp utover høsten, tror de.

Heller mot to renteøkninger
Seniorøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities tror sentralbanken kjører som planlagt og hever renten det kommende rentemøtet i august. Men fortsetter prisveksten å holde seg under sentralbankens egne prognoser, tror han antallet renteøkninger utover høsten reduseres.

- Vi er fire tideler under Norges Banks prognose. Blir avstanden opprettholdt, kan det få konsekvenser for hvor mange renteøkninger vi får, sier Wilhelmsen til DN.no.

Norges Bank har selv signalisert at det vil komme to eller tre renteøkninger fra august og frem til nyttår.

- Med dette tallet kan det helle mot at vi får to, og ikke tre, renteøkninger i løpet av høsten, sier Wilhelmsen til DN.no.

 

Følger nøye med
Seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets føler seg også rimelig sikker på at Norges Bank hever renten i august. Men også hun tror at sentralbanken må avvike fra den opprinnelige planen dersom prisveksten ikke kommer opp igjen mot sentralbankens egne prognoser.

- Hvis dette varer ved, trekker det isolert sett i retning av større forsiktighet i rentesettingen fremover enn de har planlagt, sier Haugland til DN.no.

Haugland synes ikke ett tall er nok til å endre fullstendig mening om prisutviklingen, siden den kan variere mye fra måned til måned.

- Det tror vi også Norges Bank tror, men de kommer nok til å følge veldig nøye med.

Huagland tror inflasjonen etter hvert vil komme opp igjen, men ikke like mye som sentralbanken ser for seg. Det vil likevel være nok til at høstens tre planlagte rentehevinger blir gjennomført, slik at renten er på 3,0 prosent ved nyttår. Utover våren neste år vil imidlertid tempoet bli lavere enn planlagt slik at renten når 3,5 prosent i juni neste sommer.

 

Fremoverskudende
Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities tror også at inflasjonen etter hvert vil ta seg opp igjen.

- Det er ikke slik at dette endrer hele bildet for Norges Bank. Det kan være ting som er forbigående og at det tar litt lenger tid før inflasjonen kommer opp, sier Wilhelmsen.

Han viser til at det i tidligere oppgangskonjunkturer har vært et stort etterslep mellom utviklingen i realøkonomi og inflasjon.

- Jeg tror det er riktig å være fremoverskuende. Jeg tror inflasjonen kommer opp og at det er riktig å presse gjennom en renteøkning i august, sier First-økonomen.

Siden tror han sentralbanken nøyer seg med en renteøkning i løpet av høsten, slik at styringsrenten kommer opp i 2,75 prosent ved nyttår. Til neste år tror han sentralbanken hever renten ytterligere fire ganger slik at den når 3,75 prosent ved utgangen av året.

Les også:

Overraskende prisfall

- Norges Bank endret rentebanen i det skjulte

- Velg fastrente nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.