Foreløpige tall tyder på at boligbyggingen fortsatt øker. Ikke siden 2004 har det vært registrert flere igangsettingstillatelser for boliger i perioden mai-august.

Det viser viser foreløpig byggearealstatistikk som Statistisk sentralbyrå legger frem idag.

- Fortsetter dette vil det kunne roe ned prisveksten en tanke, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret, som har analysert både nybolig- og bruktboligmarkedet i en årrekke.

Bygges langt fra nok
Det ble gitt igangsettingstillatelser til 10.172 nye boliger fra mai til august i år. Dette er en økning på 2353 tillatelser sammenlignet med samme periode i fjor. Etter en moderat start på året har dermed byggeaktiviteten nå tatt seg opp.  

Men Senneset understreker at det fortsatt er langt igjen til 40-45.000 nye boliger årlig som må til for å få prisveksten ned på lønnsvekstnivå.

Siste boligprisstatistikk viser at bruktboligprisene har steget drøyt åtte prosent det siste året. Siden bunnen før jul 2008, har prisene steget over 40 prosent.

- Skumle meldinger
- Kanskje kommer det i gang 30.000 nye boliger i år, mot 27.700 i fjor. Men det er slett ikke sikkert at de høye månedstallene faktisk vil fortsette ut over i 2013, advarer Senneset.

- Det er kommet en del skumle meldinger fra markedsaktører i det siste, som tyder på veldig sterk vekst i pristilbudene fra de utførende byggebedriftene de siste månedene. Det kan stanse noen prosjekter. Enkelte bedrifter jeg har snakket med som leverer for eksempel byggevarer til nye boliger, har hatt en kraftig nedgang i ordretilgangen de siste månedene, sier Senneset.

Les også:
Nå skal vi få bygge enklere og raskere
Slik jukser «snille» meglere ned boligrenten din
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.