Sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av hovedstyret i Norges Bank besluttet i dag overraskende å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent. Samtidig lover sentralbanksjefen at renten trolig vil holde seg på dagens nivå i nesten ett og et halvt år fremover.

- Nå har renten vært lav lenge, det er signalisert at den fortsatt skal være lav lenge. Er du redd for at folk skal glemme at renten skal opp igjen en dag?

- Det er en generell bekymring som man som økonom og sentralbank spesielt bør ha. Det kan sies å være reflektert i det nye elementet i tapsfunksjonen. Der har vi tatt inn en avveiningsfaktor som sier at fire prosent bør ansees som normalrentenivå, og at et avvik fra det nivået trekker i retning mer robusthet i rentesettingen. Det reflekterer at vi er opptatt av at en langvarig lav rente kan ha uheldige effekter, sier sentralbanksjefen til DN.no.

- Hvordan tror dere dagens rentebeslutning påvirker boligprisene?

- I den grad det slår gjennom i renten til publikum, viser de fleste analyser at det påvirker boligprisene positivt.

- Vi er klar over at det vil påvirke boligprisene, legger han til.

Frykter konsekvensene
Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank mener den egentlige grunnen til at Norges Bank i dag kuttet renten er at banken ønsker å få bukt med en kronekurs som har styrket seg markert den siste tiden. Han frykter imidlertid konsekvensene som rentekuttet kan få for allerede rekordhøye boligpriser og et rekordhøyt gjeldsnivå i norske husholdninger.

- Dette er et desperat forsøk fra Norges Bank på å holde valutamarkedet i sjakk. Og det er et forsøk som ikke vil lykkes, sier Jullum til DN.no.

I likhet med store deler av markedet er han overrasket over at Norges Bank kuttet renten med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent og samtidig signaliserte at renten vil bli værende på dette nivået frem til sommeren neste år.

Mer press
Han mener prisen vi må betale er at det blir enda mer press i norsk innenlandsøkonomi.

- Ledigheten blir lavere, boligprisene stiger, huhsoldningenes gjeldsgrad øker. Du drar med deg en realøkonomisk kostnad i seg selv, hevder Jullum.

- Det andre er signalene til aktørene i økonomien, og særlig husholdningssektoren, om at rentenivået ikke bare skal være lavt lenge, men kan bli enda lavere og at Norges Bank er villige til å kutte renten uansett hva kronen er.

- Det blir interessant å se hvilke signaler dette gir i husholdningssektoren, legger han til.

Øker risikoen
Med allerede rekordhøye boligpriser og rekordhøy gjeldsbelastning i husholdningene er han bekymret for konsekvensene i norsk økonomi.

- Du øker risikoen for finansiell stabilitet. Og det andre er at man øker det kostnadsmessige konkurranseevneproblemet over tid fordi lønnsveksten vil tilta ytterligere.

- Noe Olsen selv advarte mot i årstalen?

- Nettopp. Og så kan du spør deg hvorfor han har skiftet så voldsomt retorikk fra årsmøtet. Det er nok sannsynligvis fordi kronen har styrket seg og det er kommet ytterligere spekulasjoner om kronestyrking, sier Jullum.

Høyt spill
Han tror Norges Bank spiller et høyt spill som uansett ikke vil virke.

- Norges Bank gjør et desperat forsøk på å temme valutamarkedet og vise at de er villige til å bruke renten for å få inflasjonen opp og for å få senket valutakursen. Problemet er at dette bare vil være kortsiktig, fordi de norske nøkkeltallene vil bare fortsette å dunke inn på den gode siden. Da vil det dilemmaet komme tilbake når kronen styrker seg ytterligere. Da må renten kuttes ytterligere og man vil få med ulempen om at man drar på seg boligprisvekst, gjeldsvekst og arbeidsmarkedsstramhet, sier Jullum.

Les også:

«Herregud for en dårlig kommunikasjon fra Norges Bank»

Kutter renten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.