Torsdag kveld holder sentralbanksjef Øystein Olsen sin tradisjonelle årstale i Norges Bank. Som i de foregående år, benytter sentralbanksjefen anledningen til å peke på risikofaktorene i norsk økonomi.

Utviklingen snur
«Bildet for norsk økonomi kan være i ferd med å endre seg. Vi kan ikke lenger regne med at vårt bytteforhold overfor utlandet vil fortsette å forbedre seg. Investeringene i sokkelen er i ferd med å flate ut. Produksjonsveksten i Fastlands-Norge flater ut», sier Olsen, ifølge manuskriptet.

Overfor DN.no understreker han at ikke alt ser mørkt ut.

- V er godt rustet og veldig mye er på stell. Økonomien er robust med mange styrker. Vi har handlingsrom i den økonomiske politikken og er veldig heldig stilt i forhold til mange andre land, sier Olsen, før han understreker:

- Samtidig må vi være klar over at tingene kan bli litt vanskeligere fremover. At utfordringen med å holde veksten oppe og ledigheten lav vil bli litt likere den situasjonen andre land har i tiden fremover. Dette er egentlig gjennomgangstonen i årets tale.

- Sårbare
- Er det vanskelig å få forståelse for disse advarslene når det har gått så bra så lenge?

- Ja. Et av budskapene i talen er jo å minne om at vi er sårbare. Det kan det være behov for å minne om, svarer Olsen.

- Er nordmenn blitt for lite krisebevisste etter over 20 år med sammenhengende oppgang?

- Folk flest har ganske sunn fornuft. De aller fleste vet hvilke verden vi lever i, at vi har vært heldige og er gunstig stilt. Derfor tror jeg de er klar over at det er grunn til å være tilbakeholdne på enkelte områder. Det gjenspeiles i spareadferden samlet sett for norske husholdninger, og ikke minst i adferden i boligmarkedet, svarer Olsen.

- Jeg tror de aller fleste erkjenner at boligprisene var kommet opp på et veldig høyt nivå. Det i seg selv, kombinert med en viss avdempet vekst og så videre, trigget omslaget og reaksjonen som har funnet sted i boligmarkedet. Det er forhåpentligvis et tegn på at norske husholdninger er klar over at ting ikke vokser inn i himmelen, sier sentralbanksjefen.

Les også: - Markedet vil ofte overtolke

Les mer: - Jeg hadde en rente 21,7 prosent på boliglånet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.