Torsdag kveld går sentralbanksjef Øystein Olsen på talerstolen i Norges Bank for å holde den tradisjonsrike årstalen.

Du kan se talen direkte på DN.no klokken 18.00 i ettermiddag.

Når Olsen kommer med analysene for norsk og internasjonal økonomi vil «alles» ører være spisset. Økonomer DN.no har snakket med har ingen klar formening om hva sentralbanksjefen kommer til å legge vekt på i år. De vet riktignok hva de selv vil se etter.

- Jeg tror ikke det kommer noen nye signaler om pengepolitikken. Det tror de venter med til mars, når de skal legge frem en ny rapport og ny renteprognose. Hovedbudskapet vil nok likevel være det de har sagt til nå: At rentene skal være lave lenge, spår sjefanalytiker Erik Bruce.

- Til eliten
I salen og under den påfølgende middagen er de fremste representanter innen politikk, forvaltning, akademia og næringsliv presentert.

- Hvorfor er talen så viktig?

- Dette er først og fremst muligheten Norges Bank har til å snakke til eliten. Sentralbanken har ofte brukt talen til å komme med råd eller beskrivelser av virkeligheten. Dette har fått noe innflytelse tidligere, svarer Bruce.

- Videre er det slik at de fleste talene Norges Bank holder ikke sier så mye. I årstalen kommer det ofte nye ting. Den blir lest veldig nøye, også av de som følger valuta- og rentemarkedet, legger han til.

- Hva vil du se etter i talen?

- Om det kommer noen kommentarer som har med krone og rente å gjøre. Markedet vil ofte overtolke talen. Jeg må derfor se om det er noe jeg tror vil bli lagt merke til i markedet og som da vil gi reaksjoner i rente- og valutamarkedene, svarer sjefanalytikeren.

Opptatt av vekstkraften
Ifjor benyttet sentralbanksjefen anledningen til å peke på sykdomstegnene i norsk økonomi. Gjennom året skulle farten i norsk fastlandsøkonomi vise seg å avta noe.

Aktiviteten, målt ved brutto nasjonalprodukt, gikk opp med 2,0 prosent fra 2012 til 2013, målt i faste priser, viser ferske tall. Til sammenligning var veksten på 3,4 prosent året før.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 peker på at Olsen tidligere har vært opptatt av vekstkraften i norsk økonomi, og har ønsket å redusere oljepengebruken til tre prosent.

- Utviklingen har forsterket dette bilde. I år kan han komme med råd eller advarsler om at vi kan stå overfor et skifte med vedvarende svak vekst; at vi ikke lenger er det annerledeslandet vi har vært de siste årene, sier Holvik til DN.no.

- Det at kronekursen har svekket seg, gjør at det vil være lite sannsynlig at han kommer med noen signaler om renten, legger hun til.

- Hva mener du Olsen bør rette søkelyset mot?

- Han bør snakke om disse vekstufordringene, og at det er viktig å justere ned forventningene til fremtiden. Dette er lange, tunge trender. Hvis man tror dette er midlertidig, og at ting skal tilbake slik de var ved å gjøre enkle grep, er dette en farlig tankegang. Vi må forberede oss på at det vil gå litt saktere og bli litt tyngre, sier hun.

- Ingen «hunch»
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities er uvanlig usikker når han blir spurt hva han tror årstalen vil omfatte av tema.

- Jeg er usikker på hvilken kanin de kan trekke ut av hatten. Jeg har ikke noen spesielle forventninger, men tror ikke det vil komme noen pengepolitiske utspill, sier Andreassen.

Sjeføkonomen forteller at han tidligere har hatt en ganske god magefølelse på hva årstalen har inneholdt.

- Nå ser ser jeg ingen skjellsettende saker, men de vil i alle fall ikke snakke kronen ned, understreker han.

- Hva mener du at årstalen bør handle om?

- Jeg har ikke noe, egentlig. Jeg har ingen «hunch», svarer sjeføkonomen.

Andreassen bekrefter at han skal på middagen, der han også deltok ifjor.

- Det er veldig artig, og det blir en god tale uansett, sier han.

Sjeføkonomen trekker frem Jens Stoltenbergs takk for maten-tale i 2012 som et høydepunkt. Dette året hadde sentralbanksjefen skapt oppstandelse ved å i årstalen ta til orde for endring i handlingsregelen for bruk av oljepenger, et forslag statsministeren drepte senere på kvelden.

- Han parerte et forslaget på en fantastisk måte, minnes Andreassen.

Det er ingen fare for at statsminister Erna Solberg vil stå for et lignende krumspring torsdag kveld. Hun dropper nemlig årets tale til fordel for Sotsji og vinter-OL.

Senere i dag møter DN.no sentralbanksjef Øystein Olsen for å snakke om årstalen. Følg dekningen fortløpende fra klokken 18.00.

Les mer:
Dropper årstalen – drar til OL
Stor spenning før sentralbankens årstale (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.