Faren for plutselige og uopprettelige klimaendringer er i ferd med å øke, ifølge en ny rapport som samler resultatene fra over 1.400 vitenskapelige studier.

Både når det gjelder havtemperaturer, havnivå og tapet av is rundt Nordpolen går utviklingen raskere enn forskerne hadde forutsett for bare noen år siden, heter det i rapporten.

Den oppsummerer resultatene fra studiene som ble presentert på en forskerkonferanse i mars. Konferansen var lagt til København, hvor politikere fra hele verden skal møtes i desember for å prøve å bli enige om en ny global klimaavtale.

Les også: - Klimakatastrofen rykker nærmere

Forsterkende effekter
Rapporten som ble lagt fram denne uken, inneholder funn som tyder på at jorda selv har begynt å bidra til den globale oppvarmingen. Det skjer ved at den menneskeskapte oppvarmingen setter i gang naturlige prosesser som forsterker den opprinnelige effekten.

Store mengder av den kraftige klimagassen metan kan ha begynt å lekke ut fra permafrosten i Arktis. Grunnen er at økende temperaturer får permafrost til å smelte. På den måten kan drivhuseffekten bli ytterligere forsterket, slik at den globale temperaturen stiger enda mer.

Samtidig ser det ut til at både hav og skog absorberer mindre mengder av klimagassen CO2 enn tidligere.

Les også: Verdens vann i havsnød (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.